Puszysty sernik wiedeński.

poniedziałek, września 08, 2014

 Wszyscy z mojej rodziny bardzo lubią serniki i ostatnio bardzo nam do gustu przypadł sernik wiedeński, który jest bardzo smaczny, pulchny, leciutki jak chmurka no i dosyć łatwy w przygotowaniu, bo uprościłem przepis jak tylko mogłem. Zapraszam do wypróbowania!




Składniki:


1 kg tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego
6-10 jaj
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła
200 g rodzynek
100 ml brandy

Przygotowanie:


 Rodzynki zalewamy alkoholem i pozostawiamy na 10-20 min. Po tym odsączamy i obtaczamy w mące.
 Jaja dokładnie miksujemy z cukrem do białości, dodajemy roztopione i lekko przestudzone masło, twaróg obie mąki i wszystko dokładnie łączymy. Potem do masy serowej dodajemy rodzynki i ponownie mieszamy. Otrzymaną masę serową przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy, może to także być forma do pieczenia (20x30 cm).
 Sernik pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez ok. 80-90 min.


Smacznego!

Podobne przepisy

4 comments

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: