Tort ,,Ptasie mleczko"
czwartek, września 18, 2014 Ptasie mleczko, to jedno z najlepszych cukierek na świecie, z pewnością każde dziecko jak i dorosła osoba lubi te malutkie, słodziutkie cudeńka. Tort ,,Ptasie mleczko" to jest coś nadzwyczajnego, leciutki, pulchny, słodki całkowicie przypominający piankę z cukierków, no jednym słowem niebo w gębie. Ten tort jest po prostu idealny! Bardzo, bardzo gorąco polecam do wypróbowania (na pewno nie będziecie żałowali)!
Składniki:
Ciasto:
7 żółtek
0,5 szklanki cukru
100 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki
Pianka:
7 białek
2 łyżki żelatyny + 5 łyżek wody
szklanka cukru
100 ml wody
Polewa:
200 g gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki 12-18 %
Przygotowanie:
Przygotowanie tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Żółtka dokładnie miksujemy z cukrem przez ok. 5 min, aby masa znacznie pobielała. Po tym dodajemy roztopione masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wszystko dokładnie mieszamy szpatułką. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.
Dla kremu: białka ubijamy na sztywną pianę. Potem w rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, aby powstał na syrop, do syropu dodajemy raniej zamoczoną żelatynę (zamaczam żelatynę wodą podaną w składnikach i odstawiam na 6-8 min, aż napęcznieje) i gotujemy do rozpuszczenia się żelatyny. Gorący syrop stopniowo dodajemy do białek. Cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera, ubijamy do ostygnięcia pianki.
W tortownicy układamy pierwszą połowę biszkoptu i na nią wlewamy połowę pianki, na to układamy drugą część biszkoptu i przykrywamy pozostałą pianką, dokładnie równamy górę tortu. Chłodzimy w lodówce przez ok. 3-4 godziny.
W rondelku zagotowujemy śmietankę, do pierwszych bąbli i nią zalewamy pokruszoną czekoladę, energicznie mieszamy i lekko ostudzamy. Po tym powstałą polewą polewamy gorę tortu, tak aby nadmiar polewamy ściekał po bokach tortu. Chłodzimy.
Smacznego!
8 comments
Wow, wygląda fenomenalnie, jak z cukierni:) pyszności:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Dziękuję :)
UsuńŁukasz
"Żółtek", nie "żółtków" ;)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda smakowicie :)
Dziękuję :)
UsuńŁukasz
Wow! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńAle cudowny tort! Masz talent Łukasz, zarówno do gotowania i pieczenia , jak i do robienia ludziom smaka na takie pyszności:))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFANTAZJA !!!!, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)