Pierś z kurczaka w cieście francuskim.
wtorek, września 02, 2014 Pyszna, soczysta, mięciutka pierś z kurczaka owinięta w chrupiące ciasto francuskie, to idealnie danie na kolację lub obiad. Z całą rodziną bardzo polubiliśmy to danie, bo jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Gorąco polecam i zapraszam!
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
płat ciasta francuskiego
łyżka majonezu (przepis tu)
50 g sera
jajko
sól, pieprz
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na dużym ogniu przez ok. 2 min z każdej strony do złotego koloru.
Płat ciasta francuskiego dzielimy na dwie równe części, każdą część smarujemy cienką warstwą majonezu, na połowę układamy filet, kawałeczek sera i dokładnie zwijamy, aby nie było dziurek. Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min w zależności od rozmiaru piersi.
Serwujemy z makaronem (przepis tutaj) i salsą pomidorową.
Smacznego!
8 comments
pycha:) też czasem taką robię:)
OdpowiedzUsuńWychodzi soczysta - pycha!
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem:) Ogromnym!
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, mniam:) uwielbiam wszystko z kurczakiem, na pewno wypróbuję przepis, bo takie mięsko wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam wszystko z kurczaka, a te fileciki sa po prostu przepyszne.
UsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
Kolejny super przepis, bravo:)
OdpowiedzUsuńA mogę zawinąć w ciasto drożdżowe ? bo francuskiego brak ;( A kurczaczka mam ;)
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Tylko należałoby wydłużyć czas pieczenia.
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)