Domowe słodzone mleko skondensowane.
poniedziałek, września 15, 2014 Idealne mleko skondensowane do kremów, deserów i po prostu jako dodatek do pieczywa. U nas w rodzinie wszyscy je bardzo lubią i dlatego nie stoi długo w lodówce. Jest bardzo pyszne, a przy tym proste w przygotowaniu. Bardzo gorąco polecam i zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
1 l mleka 3,2 %
180 g cukru
Przygotowanie:
Mleko wlewamy na patelnię z grubym dnem, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez ok. 40-50 min, do odparowania masy do 400 g. Po tym słodkie mleko skondensowane przecedzamy. Mleko skondensowane możemy przechowywać w lodówce przez ok. 3-4 tygodnie, ale u mnie w domu nie doczekuje nawet pierwszych dwóch dni i już jest zjedzone.
Smacznego!
17 comments
Czy ono ma taką półpłynną konsystencję, tzn. powoli spływa z łyżeczki? Jeżeli chociaż trochę przypomina mleko sprzedawane w tubkach, to wieczorem zabieram się do roboty ;)
OdpowiedzUsuńKasia
Tak, powoli splywa z łyżeczki, tylko jest ważne, aby odparowała do masy 400 g.
UsuńŁukasz
gotowalam chyba ze 3 godziny to niestety troche za dlugo wg przepisu co to znaczy na malym ogniu i jak to przecedzic skad moge wiedziec czy to juz 40procent
UsuńCzas gotowania zależy od średnicy garnku, w którym gotujemy mleczko. Większa średnica - szybciej, i mniejsza średnica - powolniej. Przecedzić przez drobne sitko. 40 % na oko, musi przypominać konsystencję bardzo rzadkiego mleka skondensowanego, po ostudzeniu zgęstnieje.
UsuńMniam, wspaniały pomysł, musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
fajnie, zawsze lepiej jest zrobić w domu :)
OdpowiedzUsuńPewnie, domowe zawsze smaczniejsze <3
UsuńŁukasz
Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŁukasz
Ale fajny pomysl:) Dzieki:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze piszesz po polsku, pewnie lepiej niz ja sama;))
Nigdy nie wiedziałam jak zrobić takie pyszne mleczko. Teraz już wiem i bardzo dziękuję :) Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńPrzepis jest wspaniały, wielokrotnie przetestowany, konsystencja idealna :) Pozwól, że puszczę go dalej w świat :)
OdpowiedzUsuńCzy będzie nadawało się do likieru z kukułek ?
OdpowiedzUsuńŁukaszu, dziękuję za przepis! Za późno skapnęłam się, że w przepisie na ulubiony sernik mojego męża jest mleko skondensowane. Zrobiłam tak, jak napisałaś i wyszło doskonale, w dodatku dokladnie tyle, ile potrzebowałam do przepisu, bez odkladania resztek w lodówce :) ogromne dzięki! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że pomogłem ;)
UsuńMleczko jest obłędne, przypomina mi mleczko z tubki:) jest okropnie słodkie, ale jednocześnie tak pyszne, że nie sposób się jemu oprzeć. Dziękuję za ten przepis :) mniamiii
OdpowiedzUsuńA jak zrobic mleko skondensowane NIE slodzone? np z mleka w proszku
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)