Pulpety w sosie borowikowym.
czwartek, września 04, 2014 Zbieranie grzybów jest jedną z moich pasji i zawsze kiedy z rodziną nazbieramy pełne koszy (lub nie pełne) borowików, to w daniach, które z nich robimy nie może zabraknąć pysznych pulpetów wieprzowych z sosem borowikowym.
Pulpeciki są bardzo smaczna, a sos który idealnie ich dopełnia, robi to danie boskie. Bardzo gorąco polecam i zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
2 łyżki ziaren kolendry (mielonych)
łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
Sos borowikowy:
300-400 g borowików
średnia cebulka
łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
szklanka bulionu
100 ml śmietanki 16 %
sól, pieprz
liść laurowy
olej
Przygotowanie:
Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, dokładnie wyrabiamy i formujemy pulpeciki, układamy na wysmarowanej masłem blasze i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 min.
Borowiki kroimy w kostkę, układamy w garnku zalewamy wodą, dodajemy groszek pieprzu, liść laurowy i gotujemy przez ok. 50 min, solimy wedle uznania.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy masło, mąkę, dokładnie mieszamy i dodajemy bulion, redukujemy na małym ogniu przez ok. 10 min. Po tym dodajemy śmietankę i odcedzone grzyby. Redukujemy jeszcze 5-7 min.
Do sosu dodajemy upieczone pulpeciki, mieszamy i serwujemy z makaronem.
Smacznego!
3 comments
Przepyszne danie, na pewno wypróbuję, jak tylko wybiorę na się na grzybobranie:)
OdpowiedzUsuńWpisuję się na listę obserwatorów bloga i będę zaglądać częściej. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziś wypróbuje dam znać jak wyszło ;)
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)