Bezowe duszki.
piątek, października 31, 2014Halloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a smakiem zachwycą każdego.
Duszki wyglądają bardzo fajnie i mile, dlatego z pewnością upiększą każdy stół Halloween`owy. Do ich upiększenia użyłem nie jadalnych markerów lecz po prostu kilka ziarenek czarnego pieprzu i goździki, dlatego nie martwcie się, jeżeli nie macie markerów. Gorąco zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
4 białka w temperaturze pokojowej
szklanka cukru
szczypta soli
2 łyżeczki octu
ziarenka pieprzu
goździki
Przygotowanie:
Białka miksujemy z solą na średnich obrotach miksera przez ok. 5 min, do lekkiej piany, po tym stopniowo dodajemy cukier i zwiększamy obroty na maksimum, miksujemy przez ok. 5 min, aby białka były na tyle sztywne, że po odwróceniu misy nic by z niej nie wypadało. Po tym do białek dodajemy ocet i ponownie miksujemy.
Białka przekładamy do rękawa cukierniczego (okrągła tylka) i formujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia bezowe duszki, po tym za pomącą goździki formujemy buzię, a za pomocą pieprzu oczka. Pieczemy w rozgrzanym do 120 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min. Po upieczeniu studzimy bezy w piekarniku.
Smacznego!
2 comments
Urocze:)
OdpowiedzUsuńFajnie wyszły :D
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)