Biszkopt przekładany jabłkami i galaretką
niedziela, października 12, 2014Piękny niedzielny poranek spędzony przy herbatce i kawałeczku pysznego biszkoptu przekładanego jabłkami i galaretką. Idealny początek dnia!
Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ale bardzo smaczne. Pyszne, pulchniutkie płaty biszkoptów przełożone idealną masą jabłeczną z dodatkiem galaretki. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha!
W danym przepisie można użyć dwie różne masy do przekładania, jedna z surowych jabłek, a druga z duszonych. Ja właśnie robiłem z duszonymi jabłkami, bo moim zdaniem ciasto wtedy smakuje lepiej lecz jeżeli robimy z surowymi, to wtedy masa będzie bardzo przyjemnie chrupać. Każdy może wybrać sposób wedle uznania. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
5 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki
80 g masła
8 dużych kwaśnych jabłek
1 opakowanie galaretki smakowej (najlepiej o smaku jabłka)
Przygotowanie:
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach ( ja nie obierałem ze skórki) i dusimy na patelni z grubym dnem przez ok. 10-15 min, (jeżeli robimy z surowymi jabłkami etap duszenia omijamy) po tym dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek, jeżeli chcemy możemy dodać dwie łyżki cukru, ale ja nie dodawałem, bo dla mnie wystarczyło słodyczy od galaretki. Studzimy.
Jaja w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem na białą, pulchną masę przez ok. 10 min. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i ostrożnie mieszamy, potem po trochę naraz ciągle mieszając dodajemy roztopione masło. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( 20x 35 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20-25 min. Upieczony biszkopt studzimy.
Biszkopt przekrawamy na dwie równe części i przekładamy masą jabłkową, ważne jest, aby biszkopt i masa jabłkowa były wystudzone. Chłodzimy w lodówce przez ok. 6 godzin.
Pyszny biszkopt przekładany jabłkami i galaretką przed serwowaniem dokładnie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
17 comments
Bardzo apetyczne ciasto!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńŁukasz
Wspaniały biszkopt taki właśnie uwielbiam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dziękuję, mile słyszeć. :)
UsuńWspaniałe zdjęcia i piękny biszkopt :) wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo lubię to ciasto, ja robię z galaretką cytrynową :)
OdpowiedzUsuńCiekawie, z galaretką cytrynową jeszcze nie próbowałem :)
UsuńWygląda wspaniale! Uwielbiam takie proste ciasta bo to one kojarzą mi się z dzieciństwem ;)
OdpowiedzUsuńWow! Pięknie wygląda :) Jeszcze takiego nie robiłam. Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę udanego tygodnia ;)
Taki młody a takie piękne dania :) Wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńwww.anamarisworld.blogspot.com
Dziękuję :)
UsuńBardzo ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńbiszkopt - marzenie:)
OdpowiedzUsuńProste i przepyszne. Lubię takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto! upieklam i już polowy nie ma, następnym razem ( a taki napewno będzie) na biszkopt położę lekko ciepłe jabłka, ponieważ jabłka oddzielały się od biszkoptu, poza tym pycha! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńU mnie z początku też tak było lecz po nocy w lodówce jabłka już się nie oddzielały od biszkoptu. Pozdrawiam.
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)