Sernik dyniowy na Halloween.
środa, października 29, 2014
Przyznam się, że nie obchodzę Halloween, bo dla mnie to jest głupie, aby przebierać się w kostiumy potworów lub wycinać potworków z dyni lecz bardzo lubię robić i dekorować ciast, ciasteczka, pierożki w motywy Halloween`owe. Dziś właśnie propozycja na takie ciasto, czyli sernik dyniowy na Halloween udekorowany malutkimi dyńkami z lukru plastycznego. Nie wygląda bardzo strasznie lecz jeżeli posypiemy górę sernika kakao i dodamy do dyniek straszny uśmiech i oczy, to sernik będzie wyglądał bardzo fajnie na stole Halloween`owym.
Sam sernik z tego przepisu wychodzi bardzo fajny! Miękki, puszysty, lekki, smaczny, taki jaki powinien być sernik, a nutka dyni czyni z nim cuda. Bardzo gorąco zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu
400 g puree z dyni
4 jaja
1,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki
1/4 szklanki mleka
szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy korzennej do dyni
250 ml śmietany kremówki
3 łyżeczki cukru pudru
Kawałeczek lukru plastycznego w kolorze pomarańczowym i brązowym
Przygotowanie:
Do twarogu dodajemy puree z dyni, cukier, jaja, mleko i dokładnie miksujemy przez ok. 3 min, po tym dodajemy mąkę, sól i przyprawę korzenną, ponownie miksujemy. Otrzymaną masę sernikową przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-60 min. Po upieczeniu sernik studzimy.
W między czasie póki sernik stygnie zabieramy się do przygotowania dekoracji. Z pomarańczowego lukru plastycznego formujemy kuleczkę, następnie za pomocą tępej strony noża robimy na kulce typowe dla dyni wgłębienia dookoła. Potem za pomocą wypukłej strony łyżki spłaszczamy dynię, na koniec z lukru brązowego robimy mały ogonek i przylepiamy do dyni. Dynie odstawiamy na bok, aby stężały.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na jasny,puszysty krem. Otrzymanym kremem dekorujemy górę ciasta. Na górze sernika umieszczam dynie z lukru plastycznego.
Smacznego!
20 comments
Też nie uznaję Halloween i nie przepadam za całą otoczką związaną z tym świętem, ale muszę przyznać, że te dynie są śliczne!
OdpowiedzUsuńNie lubię Halloweenu, ale dekorowanie ciast w motywy Halloweenowe jest wesole :)
UsuńCudeńko !!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńojeeej! przeuroczo wygląda z tymi dyniami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńjaki wysoki świetny wypiek :)
OdpowiedzUsuńBo pieczony w tortownicy o małej średnicy :) Pozdrawiam :)
UsuńTeż nie obchodzę Halloween, ale lubię oglądać dekoracje i przygotowania do niego :)
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam piec ciasta i robić do ich dekoracje w stylu Halloween`owym :) Pozdrawiam
UsuńAleż pyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudnie wygląda!Ależ musi być smaczny!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPo co ma wyglądać strasznie, skoro wygląda tak ślicznie??? Po prostu uroczy wypiek! Jaką średnicę miała tortownica, w której piekłeś sernik?
OdpowiedzUsuńŚrednica jest podana w przepisie :) Tortownica o średnicy 24 cm. Pozdrawiam :)
UsuńWspaniałości! Pozdrawiam i zapraszam do Naszego kulinarnego świata!
OdpowiedzUsuńNa pewno zajrzę :) Pozdrawiam :)
UsuńWysoki, kremowy w strukturze-perfekt:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny... :)
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)