Chleb żytni.
poniedziałek, października 27, 2014
Rozpocząć początek dnia z kromką domowego pieczywa, chyba lepiej być nie może. Chlebek na tyle spodobał się rodzinie, że zniknął w ciągu dnia, a upieczony bochenek był spory. My go bardzo polubiliśmy i zapisaliśmy do zeszytu jako ulubiony przepis na chleb, bo jest bardzo smaczny, puszysty, z chrupiącą skórką. No jednym słowem niebo w gębie! Serdecznie zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki żytniej
1,5-2 szklanki ciepłej wody
25 g drożdży
2 łyżki cukru
łyżka soli
50 g masła
Przygotowanie:
Łączymy obie mąki i przesiewamy je. Po tym łączymy ciepłą wodę z drożdżami, cukrem i dodajemy 5 łyżek mieszanki mąk, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30-45 min.
Do mąki dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Następnie po trochę na raz dodajemy rozczyn (ja ciasto zagniatałem robotem kuchennym, jeżeli nie macie robota, to możecie dodać cały rozczyn na raz.) i zagniatamy przez ok. 5-6 min. Po tym dodajemy roztopione masło i zagniatamy kolejnych 6 min. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny.
Po tym z ciasta formujemy bochenek i układamy na posmarowanej masłem blasze, lekko nadkrawamy z góry i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia.
Chleb pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60-70 min. Po upieczeniu jeszcze ciepły chleb umieszczamy do woreczka spożywczego i studzimy w nim nasz chlebek, dzięki temu chlebek będzie miał trochę miększą skórkę.
Różne dodatki do kanapek znajdziecie tu.
Smacznego!
3 comments
Piękny bochenek!!! Cóż, ja do chleba mam dwie lewe ręce. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pieczywo. Niepowtarzalny smak :)
OdpowiedzUsuńCudowny! Zapisuję przepis do zrobienia.
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)