Boczek pieczony.

czwartek, maja 28, 2015

 W samych prostych przepisach najczęściej kryją się najlepsze smaki! Właśnie tak jest z tym przepisem, czyli pieczonym boczkiem, po prostu tradycyjny pieczony boczek, a smakiem zachwyci pewnie nie jedną osobę. Zapraszam do wypróbowania!

Boczek pieczony.



Składniki:


Boczek wieprzowy ok. 1 kg
2 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Łyżeczka granulowanego czosnku
Łyżka majeranku
3 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:


 Boczek wieprzowy dokładnie myjemy i osuszamy. Po tym w dużej misie łączymy wszystkie przyprawy, oliwę, sos sojowy, mieszamy i następnie do misy wkładamy boczek. Obtaczamy boczek bardzo dokładnie w marynacie i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 3-4 godziny w temperaturze pokojowej, lub na 12 godzin wkładamy do lodówki. Czym dłużej marynuje się boczek, tym lepszy będzie. Zazwyczaj marynuję go przez całą noc w lodówce.
 Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min. 
 Serwujemy jako danie główne na ciepło, lub na zimno jako wędlina na kanapki.

Boczek pieczony.
Smacznego!


Podobne przepisy

4 comments

  1. Jak upiec mięso w rękawie czy normalnie na blaszcze

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry.
    Dołączam się do pytania.
    W czym piec? Hm..wydaje mi się że naczynie żaroodporne. Na początek pod przykryciem a pod koniec bez.
    Będzie tak dobrze?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekę na blaszce, bez rękawa i bez przykrycia.

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź.
      Blaszka, boczek nic więcej:-)
      Też i ja tak zrobię.

      Usuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: