Pączki tradycyjne z dżemem
piątek, stycznia 15, 2016Pączki tradycyjne z dżemem - przepis:
50 g świeżych drożdży (suchych drożdży do pączków nie polecam)
1/4 szklanki cukru
3 żółtka
2 jaja
400 ml mleka
800-850 g mąki pszennej
100 g masła
kieliszek spirytusu (opcjonalnie)
Dżem (najlepiej taki gęstszy)
1 l oleju, smalcu
Cukier puder do posypania, lub lukier
Jak zrobić pączki tradycyjne z dżemem?
Drożdży rozcieramy z 3 łyżeczkami cukru na płynną konsystencję. Odstawiamy na bok.
Żółtka i jaja ubijamy z pozostałym cukrem przez ok. 5 min na puszystą masę. Najlepiej od tego momentu przygotowania, używać z robota planetarnego, bo ciasto, które otrzymamy będzie bardzo lepkie i trudne do wyrabiania ręcznie.
Do jaj dodajemy rozczyn z drożdży, mąkę, ciepłe mleko (30 stopni), spirytus (dzięki niemu pączki będą mniej nasiąkały tłuszczem) i wyrabiamy przez ok. 5 min. Ciasto będzie bardzo lepkie, ale w żadnym razie nie wolno dodawać maki,bo pączki wyjdą twarde.
Do tak wyrobionego ciasta dodajemy roztopione masło i wyrabiamy kolejnych 5 min.
Tak przygotowane ciasto wykładamy do czystej misy, posmarowanej olejem i odstawiamy pod przykryciem na 2 godz do wyrośnięcia. Ciasto powinno potroić swoją objętość.
Ja użyłem piekarnika z funkcją do wyrastania ciasta i potrwało to 35 min.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na mocno posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1-1,5 cm i wycinamy za pomocą szklanki kółka ciasta. Powtarzamy tą czynność do wyczerpania ciasta.
Kółka układamy na posmarowanej olejem powierzchni (nie posypujemy mąką, bo będzie paliła się podczas pieczenia) i odstawiamy na 30-60 min do wyrośnięcia. Muszą podwoić swą objętość.
Woreczek cukierniczy z długą tylką do nadziewania pączków/muffinek napełniamy dżemem.
Rozgrzewamy olej do 170 stopni (w takiej temperaturze wrzucony do oleju kawałeczek ciasta musi zacząć smażyć się, czyli otaczać się dookoła bąbelkami i zacząć brązowieć) i smażymy po 3 pączki na raz z każdej strony, aż zezłocą się. Smażymy tak pozostałe pączki.
UWAGA: Pamiętajmy, aby utrzymywać stałą temperaturę oleju 170 stopni i być ostrożnymi podczas wkładania pączków do oleju.
Po tym wykładamy na papierowe ręczniczki, lekko studzimy i jeszcze ciepłe nadziewamy dżemem. Studzimy.
Posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem.
Smacznego!
5 comments
Chcę pączka! :D
OdpowiedzUsuńZobaczymy co z tego bedzie ale:
OdpowiedzUsuńDrozdze z cukrem same w sobie na płynną masę sie nie wyrobia...
Ciasto wychodzi baaaaaaardzo lepkie ledwo je do misy przełożyłam, poza tym moje jest żółte a tutaj jest biale i ani konsystencja ani kolorem nie przypomina tego ze zdjecia...
Jestem na etapie wyrastania ciasta ale coś mi nie pasuje...
Drożdże z cukrem po dobrym wymieszaniu stają się płynne.
UsuńJeżeli ciasto jest bardzo mocno lepkie, to radzę dodać dodatkowych 50-100 g mąki, bo jak wiadomo każda mąka jest inna i inaczej pochłania wilgoć.
Mam nadzieję, że wszystko się uda 😄
Udalo sie aczkolwiek lepka sprawa hihi ☺☺☺
OdpowiedzUsuńSuper 😄 Tak, zgadza się, nie są łatwe do zrobienia, ale chyba było warto?
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)