Muffiny czekoladowe
czwartek, stycznia 28, 2016
Muffinki odróżniając się od babeczek techniką przygotowania. Podczas robienia babeczek możemy ,,wrzucić" wszystkie składniki do misy i ubić mikserem, a robiąc muffiny do suchych składników dodaje się mokre i miesza się jedynie kilka razy trzepaczką. Drobne grudki w muffinkach, to znak jakości :D
Więcej przepisów na babeczki i muffinki znajdziecie TUTAJ.
Więcej przepisów na babeczki i muffinki znajdziecie TUTAJ.
Muffiny czekoladowe - przepis:
Składniki na ok. 22-24 muffiny:
4 średnie jaja
1 szklanka mleka
150 g masła
2 szklanki mąki pszennej (340 g)
1/2 szklanki kakao
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
szczypta soli
200 g czarnej czekolady
0,5 łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie)
Ps. Ja robiłem z połowy przepisu, więc nie dziwcie się małym ilościom składników na zdjęciach :D
Przygotowanie:
W mniejszej misie łączymy jaja, mleko, roztopione i przestudzone masło i ubijamy trzepaczką do połączenia się składników.
W dużej misie łączymy, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, sól i jeżeli woli płatki chilli (radzę je dodać ponieważ dodają bardzo fajną nutkę smakową muffinom).
Do składników suchych dodajemy składniki mokre. Robimy 12-14 okrążeń trzepaczką, aby nie pozostało surowej mąki. Jeżeli w cieście będą malutkie grudki, nie przejmujcie się, tak powinno być.
Dodajemy pokrojoną w drobne kawałeczki czekoladę i robimy jeszcze kilka okrążeń trzepaczką (max. 3-4).
Formę do babeczek (muffinów) wykładamy papilotkami i napełniamy je za pomocą łyżki do 3/4 wysokości.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20-22 min.
Po upieczeniu studzimy.
Smacznego!
3 comments
Ładniutkie :D
OdpowiedzUsuńWszystko co muffinkowe jest zawsze najlepsze:)Pysznie sie prezentują, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńObłędne są te muffiny :-)
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)