Zupa pieczarkowa
piątek, stycznia 22, 2016Zupa pieczarkowa, to jedna z moich ulubionych zup. Robię ją dość rzadko, a z resztą zupy wcale robię rzadko, ponieważ u nas w domu mama jest specjalistą w tej sferze. W jej wykonaniu są najlepsze!
Pieczarkowa z tego przepisu wychodzi naprawdę pyszna! Gęsta, aromatyczna, rozgrzewająca, z dużą ilością warzyw, pieczarek i mięsa. Do jej przygotowanie nie potrzebujecie raniej ugotowanego bulionu, lub wywaru!
Inne przepisy na zupy TU.
Zupa pieczarkowa - przepis:
Składniki:
400 g pieczarek
1 średnia cebula
3 średnie marchwie
2 ząbki czosnku
500 g białej kiełbasy
1,75 l wody
5 średnich ziemniaków
2 łyżki masła
4 łyżki oleju
5 łyżek śmietany 18%
2 łyżki mąki
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki majeranku
Przygotowanie:
Białą kiełbasę umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min.
W między czasie cebulę, marchew kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Szklimy na 2 łyżkach rozgrzanego oleju przez ok. 5-7 min. Odstawiamy w stronę.
Pieczarki kroimy w cienkie plastry, a ziemniaki w większą kostkę.
Kiedy kiełbasa już się ugotuje usuwamy ją z wody. Do wody po kiełbasie dodajemy podsmażoną cebulkę z marchwią i czosnkiem, i ziemniaki. Gotujemy na średnim ogniu 10 min.
W między czasie na rozgrzanym maśle z pozostałym olejem smażymy pokrojone pieczarki do miękkości. Jeżeli pieczarki puszczą dużo wody, to ją zlewamy.
Kiełbasę kroimy w średniej wielkości kawałki i razem z pieczarkami dodajemy do wywaru. Gotujemy 20 min.
Po upływie 20 min śmietanę łączymy z mąką i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
Śmietanę hartujemy, dodając do niej 5-6 łyżek gorącego wywaru i wlewamy do zupy. Gotujemy pod przykryciem (wtedy nie utworzą się grudki śmietany i mąki) na średnim ogniu przez 5 min. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i zupa jest gotowa!
Zupę serwujemy z domowym pieczywem. Do zupy idealnie będzie pasował chleb pszenny (przepis TUTAJ) lub tradycyjny, ciemny Litewski chleb na zakwasie (przepis TUTAJ).
Smacznego!
6 comments
Wygląda bardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę pieczarkową z kiełbasą :) Będę musiała kiedyś spróbować, jestem ciekawa takiego połączenia.
OdpowiedzUsuńPolecam! Takie połączenie smakuje pysznie :)
UsuńZwykle robię pieczarkową na wywarze warzywnym, ale ten dodatek białej kiełbasy może tu rzeczywiście pasować.
OdpowiedzUsuńSuper zdjęcia, zupa pieczarkowa też wyszła świetnie
OdpowiedzUsuńFajnie, że się udała :)
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)