Racuchy drożdżowe. Bardzo puszyste!
środa, lutego 03, 2016Na Tłusty Czwartek racuchy drożdżowe muszą być! Robione wg. tego przepisu racuchy zawsze się udają. Są bardzo puszyste, pulchne, mięciutkie, w miarę słodkie (co dla mnie jest ważne, bo nie lubię przesłodzonych placuszków, deserów, ciast itp.), a najlepsze w nich jest to, że znikają ze stołu momentalnie.
Racuszki zawdzięczają swą puszystość dzięki dwóm rzeczom, po pierwsze drożdżom, a po drugie jajom, dlatego radzę aby drożdże (jeżeli używamy świeże) były pierwszej świeżości, a jaja najlepiej domowe. Połączenie tych dwóch wspólchniaczy czyni te racuchy naprawdę bardzo puszyste! Do puszystości racuszków również dołącza się mąka, więc pamiętajmy, aby w żadnym razie nie dać jej za dużo i aby była to mąka jakościowa.
Wszystkie przepisy na Tłusty Czwartek znajdziecie TU.
Inne przepisy na placuszki są TUTAJ.
Bardzo puszyste racuchy drożdżowe - przepis:
Składniki na ok. 20 racuchów:
Rozczyn:
150 g mąki pszennej tortowej
7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
2 łyżki cukru
200 ml mleka w temperaturze 36-39 stopni
Ciasto:
Wcześniej przygotowany rozczyn
100 g mąki pszennej tortowej
2 jajka
Szczypta soli
4 łyżki oleju lub 4 łyżki roztopionego masła
Tłuszcz do smażenia
Jabłko (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier i zalewamy wszystko mlekiem. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek i masa była jednolita.
UWAGA: Mleko musi być tylko ciepłe, ponieważ jeżeli będzie zbyt gorące zabije drożdże.
Rozczyn odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 45 min do wyrośnięcia.
Kiedy rozczyn urośnie dodajemy do niego jaja, pozostałą mąkę, sól, olej/roztopione masło i dokładnie mieszamy trzepaczką, aż masą będzie jednolita i ciągnąca się.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 min, aż ciasto zwiększy swą objętość w 2-3 razy.
Kiedy wyrośnie ciasto nie mieszamy go, a pozostawiamy nadal napowietrzony.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na rozgrzanym oleju formujemy racuchy i smażymy 1-2 min z każdej strony. Tą czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta.
Jeżeli chcemy, podczas smażenia możemy położyć plasterek jabłka na nieupieczoną stronę racucha, zanurzyć go w cieście i dalej smażyć wg. przepisu tylko o chwilkę dłużej, wtedy otrzymamy racuchy z jabłkami.
Po usmażeniu studzimy racuchy i serwujemy posypane cukrem pudrem z ulubionym dżemem. Ja swoje podałem z dżemem truskawkowym.
Smacznego!
8 comments
Po prostu idealne!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNie odmówiłbym :D
OdpowiedzUsuńW takim razie - zapraszam :D
UsuńPyszne racuszki, pięknie podane, chce się jeść!:D
OdpowiedzUsuńDo zrobienia nie są trudne, ale rośnięcie ciasta trochę trwa, lecz po upieczeniu nie trzeba czekać, aby były zjedzone. Znikają w mgnieniu oka :D Pozdrawiam :D
UsuńPysznie puszyste :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Wyszły bardzo puszyste i słodkie.
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)