Racuchy drożdżowe. Bardzo puszyste!
środa, lutego 03, 2016
Jeżeli miałbym wybrać mój ulubiony rodzaj placuszków, to napewno
powiedziałbym, że racuchy. Ale obowiązkowe takie jak te - lekko tłuste, bardzo
puszyste, bursztynowo zrumienione, umiarkowanie słodkie i obowiązkowo w
rustykalnych kształtach. Takiego racuchy to nie idealna idealność.
Racuchy drożdżowe, to najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Moja babcia
wypiekała bardzo podobne, a ja będąc mały je uwielbiałem. U niej wychodziły
najsmaczniejsze na świecie. Do ciasta dorzucała kawałeczki jabłka, bo w
dzieciństwie takie lubiliśmy najbardziej. Jednak dzisiaj racuchy w wersji
tradycyjnej, bez żadnych dodatków, a jedynie z obfitą ilością cukru pudru na
powierzchni. Nie mniej pyszne.
Przepis na te placuszki opublikowałem w 2016 roku, jednak po 5 latach
udoskonaliłem przepis, zmodyfikowałem go w lepszą stronę. Uwierzcie, z tego
przepisu wyjdą wprost perfekcyjne. Ich przygotowanie to dosłownie chwilka
pracy, chwilka czekania aż ciasto urośnie, i momentalne smażenie, i voilá
już są na stole.
Bardzo puszyste racuchy drożdżowe - przepis:
Składniki na ok. 20 racuchów:
250 g mąki pszennej tortowej
7 g drożdży suchych
Olej do smażenia
200 g mleka
2 jajka
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
1/4 łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru
4 łyżki oleju lub 4 łyżki roztopionego masła
Olej do smażenia
Jak zrobić idealne i puszyste racuchy drożdżowe?
- Wszystkie składniki ciasta łączymy w dużej misie, mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45-60 min. Musi podwoić swoją objętość, a na powierzchni mają się ujawnić pęcherzyki powietrza.
- Kiedy ciasto urośnie, nie mieszamy go! Zostawiamy napowietrzone.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Musi pokrywać patelnię cienką warstwą. Racuchy obowiązkowo smażymy na dobrej jakości tłuszczu.
- Łyżkę zanurzamy w rozgrzanym oleju, zaczerpujemy porcję wyrośniętego ciasta i wrzucamy na gorący tłuszcz, smażymy na małym ogniu przez ok. 1 min z każdej strony. Smażymy po 3-4 racuchy na raz, przed każdym smażeniem dolewamy trochę oleju na patelnię.
- Racuchy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.
- Serwujemy z dżemem lub cukrem pudrem.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć i video zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
9 comments
Po prostu idealne!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNie odmówiłbym :D
OdpowiedzUsuńW takim razie - zapraszam :D
UsuńPyszne racuszki, pięknie podane, chce się jeść!:D
OdpowiedzUsuńDo zrobienia nie są trudne, ale rośnięcie ciasta trochę trwa, lecz po upieczeniu nie trzeba czekać, aby były zjedzone. Znikają w mgnieniu oka :D Pozdrawiam :D
UsuńPysznie puszyste :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Wyszły bardzo puszyste i słodkie.
OdpowiedzUsuńWitam. Właśnie skończyłam robić racuchy �� wyszły bardzo dobre i puchate. Polecam ten przepis ��
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)