Sos pieczarkowy
poniedziałek, lutego 08, 2016
Przepisy na inne sosy są TUTAJ.
Sos pieczarkowy - przepis:
Składniki:
400 g białych i świeżych pieczarek
1 średnia cebula lub połowa większej
200 ml śmietanki 10-18%
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki mąki
Przygotowanie:
Cebulę kroimy jak można w najdrobniejszą kostkę. Po tym ustawiamy garnuszek z wodą (ok. 1-1,5 wody) na palnik, aby woda zagotowała się.
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki
Pieczarki dodajemy do zagotowanej wody i gotujemy przez ok. 5-6 min, aż zmniejszą swą objętość i trochę zmiękną. Po tym odcedzamy na durszlaku, ale zachowujemy pół szklanki cieczy.
W między czasie póki pieczarki się gotują szklimy cebulę na oleju.
Do garnku, w którym gotowały się pieczarki dodajemy pieczarki, połowę cieczy po gotowaniu, cebulkę i gotujemy na malutkim ogniu przez ok. 5 min.
Po tym dodajemy śmietankę, sól, pieprz, majeranek.
W pozostałej cieczy rozprowadzamy mąkę, dokładnie mieszamy.
Rozprowadzoną mąkę dodajemy do sosu i energicznie mieszamy. Gotujemy przez 1-2 min, aż sos zgęstnieje i gotowe!
Smacznego!
3 comments
Moje ukochane pieczarki! :D
OdpowiedzUsuńChyba od dzieciństwa takiego nie jadłam:P
OdpowiedzUsuń39 yr old Legal Assistant Modestia Bottinelli, hailing from Cumberland enjoys watching movies like "Rise & Fall of ECW, The" and Sudoku. Took a trip to Su Nuraxi di Barumini and drives a Mercedes-Benz 500K Roadster. Strona glowna
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)