Sos żurawinowy
czwartek, lutego 18, 2016
Jak już wspomniałem, jest idealny w smaku, a wszystko to dlatego, że jest na bazie czerwonego wina! Wersję z czerwonym winem zobaczyłem u znajomych i robiony przez nich sos był naprawdę niesamowity w smaku. Od tego czasu sos z żurawiny robię tylko w taki sposób.
Inne przepisy na sosy są TUTAJ.
Sos żurawinowy - przepis:
Składniki:
300 g świeżej lub mrożonej żurawiny
100 g cukru
250 ml czerwonego wina
125 ml (0,5 szklanki) wody
szczypta soli
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5-6 min. Dzięki gotowaniu alkohol wyparuje z wina i pozostanie tylko pyszny aromat i smak. Po tym do wina dodajemy żurawinę, cukier, wodę, sól. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 min.
Ugotowany sos ubijamy blenderem na gładką konsystencję. Jeżeli chcemy przecedzamy przez drobne sitko (ja pomijam).
Tak przygotowany sos gotujemy na średnim ogniu kilka minut, aż uzyskamy pożądaną konsystencję sosu. Próbujemy na smak. Jeżeli potrzebujemy dodajemy więcej cukru.
Sos podajemy na ciepło lub na zimno wg. uznania.
Smacznego!
10 comments
do deserów genialny! bardzo lubię ten smak!
OdpowiedzUsuńWłaśnie, do deserów pasuje idealnie :)
UsuńUwielbiam smak żurawiny i to nie tylko w słodkich daniach :)
OdpowiedzUsuńSos żurawinowy do mięs smakuje równie dobrze :)
UsuńKocham taki sos! Ja również dodaję czerwone wino, najlepsze jest Porto, polecam. ;) Świetny jest również dodatek sherry, nadaje on niepowtarzalnego aromatu. ;)
OdpowiedzUsuńJako, że jestem jeszcze niepełnoletni, to z winami mało eksperymentuję :D Używam tylko czasami wydane przez rodziców wino do sosów, lub dań :D
UsuńAch ten kolor :>
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJutro bede go robic. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńA co wy na to - https://alembik.eu/blog/category/9-przepis-na-wino? Ten przepis na wino jest OK? Jaki można uzyskać efekt? Zmieniać coś w nim?
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)