Słonecznikowiec
czwartek, lutego 11, 2016Słonecznikowiec, to jedno z najsmaczniejszych ciast jakie kiedy jadłem! Jest po prostu przepyszne. Składa się z biszkoptu czekoladowego, przełożonego kremem na bazie śmietanki kremówki z masą krówkową i dodatkiem ziaren słonecznika w karmelu, a całe ciasto z góry polane polewą czekoladową i posypane chrupiącym słonecznikiem. Ciasto jest dosyć pracochłonne i zajmuje trochę czasu, ale jest tego warte.
Ciasto jest idealne w smaku, a po zmacerowaniu się bardzo lekko kroi się i wygląda superowo w przekroju. Uwierzcie mi, że taki słonecznikowiec jest bardzo smaczny i sam się naprasza, aby go zrobiliście.
Wszystkie przepisy na ciasta z kremem TUTAJ.
Słonecznikowiec - przepis:
Składniki:
Ciasto:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
200 g mąki
40 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
Prażony słonecznik:
1,5 szklanki łuskanego słonecznika
40 g masła
6 łyżek cukru trzcinowego
Krem:
500 ml śmietanki kremówki 30-36%
400 g (puszka) masy kajmakowej
2 łyżeczki żelatyny + 5 łyżeczek wody
Poncz:
Szklanka herbaty
4 łyżki brandy lub amaretto (opcjonalnie)
Polewa:
75 g masła
6 łyżek kakao
4 łyżki cukru
8 łyżek mleka
Dekoracja:
100 ml śmietanki kremówki 30-36 %
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Przygotowanie słonecznikowca zaczyna od zrobienia biszkopt czekoladowego. Białka oddzielamy od żółtek, aby do białek nie trafił ani gram żółtka. Białka ubijamy z połową cukru na puszystą pianę. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na puszysty krem.
Potem, na kąpieli wodnej topimy czekoladę.
Do ubitych żółtek dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę, i dokładnie mieszamy.
Uwaga: roztopiona czekolada podczas dodania nie może być gorąca, może być tylko lekko ciepła. Jeżeli będzie gorąca jest prawdopodobieństwo, że wyjdzie zakalec.
Do żółtek z czekoladą dodajemy ubite białka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
Do tak powstałej masy przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i łączymy szpatułką do uzyskania jednolitej masy.
Do ciasta wlewamy roztopione i przestudzone masło. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (30x20 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 40-45 min do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.
Póki piecze się biszkopt zabieramy się za zrobienie chrupiącego słonecznika. Na patelni topimy masło i dodajemy cukier. Kiedy cukier rozpuści się, dodajemy ziarna słonecznika i smażymy przez ok. 5-6 min, aż ziarenka będą obtoczone w karmelu.
Tak przygotowane ziarna przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy (możemy na raz z ciastem) w 180 stopniach przez 10-15 min, aż ziarna zbrązowieją. Po upieczeniu studzimy. Potem kruszymy rękoma lub wałkiem na drobniejsze kawałeczki.
Kiedy biszkopt i prażony słonecznik będą wystudzone zabieramy się za zrobienie kremu. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Kremówkę ubijamy z masą krówkową na puszysty krem. Po tym napęczniałą żelatynę podgrzewamy krótko w kuchence mikrofalowej, aż się rozpuści. Do żelatyny dodajemy 3-4 łyżki kremu, aby zrównać temperaturę. Żelatynę wlewamy do kremu i ubijamy jeszcze przez 1-2 min aż powstanie stabilny krem.
Do kremu dodajemy 4/5 chrupiącego słonecznika.
Biszkopt kroimy na dwa równe blaty. Każdy blat nasączamy ponczem.
Pierwszy blat wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, na niego wykładamy cały krem i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Ciasto wkładamy na 6-8 godzin do lodówki, aby się zmacerowało.
Po zmacerowaniu się ciasta, robimy polewę. W rondelku łączymy wszystkie składniki polewy i gotujemy na malutkim ogniu do połączenia się wszystkich składników. Polewa powinna być jednolita i błyszcząca.
Ostudzoną polewą polewamy ciasto. Po tym ubijamy kremówkę z cukrem i dekorujemy wierzch ciasta rozetkami. Całość posypujemy pozostałym chrupiącym słonecznikiem.
Smacznego!
17 comments
Pyszności! Uwielbiam ciacha z prażonym słonecznikiem- są niepowtarzalne w swoim smaku:)
OdpowiedzUsuńTak jest, prażony słonecznik daje temu ciachu niepowtarzalny smak :)
Usuńwygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
UsuńPrzepyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
UsuńNigdy wcześniej o tym cieście nie słyszałem, ale brzmi i wygląda tak dobrze, że chyba będę musiał wypróbować :D
OdpowiedzUsuńKażdego dnia dowiadujemy się coś nowego :D To ciasto jest naprawdę warte wypróbowania (y) :)
UsuńJeszcze go nie jadłem :D
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :) Jest z nim trochę zabawy, ale efekt jest tego wart :D
UsuńZapowiada się na pyszne ciasto. Chętnie bym spróbowała tego kawałek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda obłędnie i napewno jest smaczne, może kiedyś się skuszę by zjeść kawałeczek, choć takie ciasta, takie połączenia to nie moje smaki podniebienia, a może i szkoda...
OdpowiedzUsuńNo właśnie, szkoda :) Ale myślę, że to ciasto zachwyci każdego. Jest po prostu obłędne w smaku :)
UsuńPysznie wygląda! Zdecydowanie zrobię. Coś czuję, że to bedzie hit! Tylko mam pytanie czy nie ma problemu z oderwaniem tego słonecznika od papieru do pieczenia? I czy kremówkę ubijać jednocześnie z masą? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSłonecznik bardzo fajnie oddziela się od papieru :) Kremówkę ubijamy jednocześnie z masą :) Udanych wypieków! :D
Usuń41 yr old Community Outreach Specialist Janaye Laver, hailing from Cumberland enjoys watching movies like Americano and Digital arts. Took a trip to Kathmandu Valley and drives a Ferrari 250 SWB California Spider. zobacz tutaj teraz
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)