Racuchy drożdżowe. Bardzo puszyste!

środa, lutego 03, 2016

Racuchy drożdżowe. Bardzo puszyste! Przepis

Jeżeli miałbym wybrać mój ulubiony rodzaj placuszków, to napewno powiedziałbym, że racuchy. Ale obowiązkowe takie jak te - lekko tłuste, bardzo puszyste, bursztynowo zrumienione, umiarkowanie słodkie i obowiązkowo w rustykalnych kształtach. Takiego racuchy to nie idealna idealność.

Racuchy drożdżowe, to najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Moja babcia wypiekała bardzo podobne, a ja będąc mały je uwielbiałem. U niej wychodziły najsmaczniejsze na świecie. Do ciasta dorzucała kawałeczki jabłka, bo w dzieciństwie takie lubiliśmy najbardziej. Jednak dzisiaj racuchy w wersji tradycyjnej, bez żadnych dodatków, a jedynie z obfitą ilością cukru pudru na powierzchni. Nie mniej pyszne.

Przepis na te placuszki opublikowałem w 2016 roku, jednak po 5 latach udoskonaliłem przepis, zmodyfikowałem go w lepszą stronę. Uwierzcie, z tego przepisu wyjdą wprost perfekcyjne. Ich przygotowanie to dosłownie chwilka pracy, chwilka czekania aż ciasto urośnie, i momentalne smażenie, i voilá już są na stole.

Bardzo puszyste racuchy drożdżowe - przepis:

Składniki na ok. 20 racuchów:
250 g mąki pszennej tortowej
7 g drożdży suchych
200 g mleka
2 jajka
1/4 łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru
4 łyżki oleju lub 4 łyżki roztopionego masła

Olej do smażenia


Jak zrobić idealne i puszyste racuchy drożdżowe? 

  • Wszystkie składniki ciasta łączymy w dużej misie, mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45-60 min. Musi podwoić swoją objętość, a na powierzchni mają się ujawnić pęcherzyki powietrza. 
  • Kiedy ciasto urośnie, nie mieszamy go! Zostawiamy napowietrzone. 
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Musi pokrywać patelnię cienką warstwą. Racuchy obowiązkowo smażymy na dobrej jakości tłuszczu.
  • Łyżkę zanurzamy w rozgrzanym oleju, zaczerpujemy porcję wyrośniętego ciasta i wrzucamy na gorący tłuszcz, smażymy na małym ogniu przez ok. 1 min z każdej strony. Smażymy po 3-4 racuchy na raz, przed każdym smażeniem dolewamy trochę oleju na patelnię.
  • Racuchy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. 
  • Serwujemy z dżemem lub cukrem pudrem. 
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć i video zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Racuchy drożdżowe. Bardzo puszyste! Przepis

Racuchy drożdżowe. Bardzo puszyste! Przepis

Racuchy drożdżowe. Bardzo puszyste! Przepis

Racuchy drożdżowe. Bardzo puszyste! Przepis

Podobne przepisy

10 comments

  1. Pyszne racuszki, pięknie podane, chce się jeść!:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do zrobienia nie są trudne, ale rośnięcie ciasta trochę trwa, lecz po upieczeniu nie trzeba czekać, aby były zjedzone. Znikają w mgnieniu oka :D Pozdrawiam :D

      Usuń
  2. Super przepis! Wyszły bardzo puszyste i słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Właśnie skończyłam robić racuchy �� wyszły bardzo dobre i puchate. Polecam ten przepis ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Współczesna dietetyka dużą wagę przykłada do sezonowości i lokalności wykorzystywanych składników. Racuchy mogą być doskonałym nośnikiem dla lokalnych produktów, takich jak miód, dżemy domowej roboty, konfitury czy twarogi z regionalnych mleczarni. Wybierając świeże, sezonowe owoce, jak śliwki, jagody, truskawki czy rabarbar, nie tylko wzbogacamy smak potrawy, ale również dostarczamy organizmowi pełni witamin i minerałów, które są najlepiej przyswajane w naturalnej postaci. Dodatkowo korzystając z produktów lokalnych, wspieramy rodzimych producentów i promujemy zrównoważony styl życia, zgodny z ideą slow food. Racuchy w takiej odsłonie wpisują się w trend zdrowego żywienia i ekologicznej odpowiedzialności.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: