Racuchy drożdżowe. Bardzo puszyste!
środa, lutego 03, 2016
  Jeżeli miałbym wybrać mój ulubiony rodzaj placuszków, to napewno
  powiedziałbym, że racuchy. Ale obowiązkowe takie jak te - lekko tłuste, bardzo
  puszyste, bursztynowo zrumienione, umiarkowanie słodkie i obowiązkowo w
  rustykalnych kształtach. Takiego racuchy to nie idealna idealność.
  Racuchy drożdżowe, to najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Moja babcia
  wypiekała bardzo podobne, a ja będąc mały je uwielbiałem. U niej wychodziły
  najsmaczniejsze na świecie. Do ciasta dorzucała kawałeczki jabłka, bo w
  dzieciństwie takie lubiliśmy najbardziej. Jednak dzisiaj racuchy w wersji
  tradycyjnej, bez żadnych dodatków, a jedynie z obfitą ilością cukru pudru na
  powierzchni. Nie mniej pyszne.
    Przepis na te placuszki opublikowałem w 2016 roku, jednak po 5 latach
    udoskonaliłem przepis, zmodyfikowałem go w lepszą stronę. Uwierzcie, z tego
    przepisu wyjdą wprost perfekcyjne. Ich przygotowanie to dosłownie chwilka
    pracy, chwilka czekania aż ciasto urośnie, i momentalne smażenie, i voilá
    już są na stole.
  
  Bardzo puszyste racuchy drożdżowe - przepis:
 Składniki na ok. 20 racuchów:
  250 g mąki pszennej tortowej
  
    7 g drożdży suchych
    
Olej do smażenia
    
      
      
        
        
        
        
          
            
              
                  
                    
                  
                
                
            
          
          
        
        
        
        
        
        
    
  
      200 g mleka
2 jajka
1/4 łyżeczki soli
    2 jajka
1/4 łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru
    4 łyżki oleju lub 4 łyżki roztopionego masła
    Olej do smażenia
Jak zrobić idealne i puszyste racuchy drożdżowe?
- Wszystkie składniki ciasta łączymy w dużej misie, mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45-60 min. Musi podwoić swoją objętość, a na powierzchni mają się ujawnić pęcherzyki powietrza.
- Kiedy ciasto urośnie, nie mieszamy go! Zostawiamy napowietrzone.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Musi pokrywać patelnię cienką warstwą. Racuchy obowiązkowo smażymy na dobrej jakości tłuszczu.
- Łyżkę zanurzamy w rozgrzanym oleju, zaczerpujemy porcję wyrośniętego ciasta i wrzucamy na gorący tłuszcz, smażymy na małym ogniu przez ok. 1 min z każdej strony. Smażymy po 3-4 racuchy na raz, przed każdym smażeniem dolewamy trochę oleju na patelnię.
- Racuchy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.
- Serwujemy z dżemem lub cukrem pudrem.
              Gotowe! Smacznego!
            
            
                    Po więcej zdjęć i video zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 
                  
                   







 
 
 
 
10 comments
Po prostu idealne!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNie odmówiłbym :D
OdpowiedzUsuńW takim razie - zapraszam :D
UsuńPyszne racuszki, pięknie podane, chce się jeść!:D
OdpowiedzUsuńDo zrobienia nie są trudne, ale rośnięcie ciasta trochę trwa, lecz po upieczeniu nie trzeba czekać, aby były zjedzone. Znikają w mgnieniu oka :D Pozdrawiam :D
UsuńPysznie puszyste :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Wyszły bardzo puszyste i słodkie.
OdpowiedzUsuńWitam. Właśnie skończyłam robić racuchy �� wyszły bardzo dobre i puchate. Polecam ten przepis ��
OdpowiedzUsuńWspółczesna dietetyka dużą wagę przykłada do sezonowości i lokalności wykorzystywanych składników. Racuchy mogą być doskonałym nośnikiem dla lokalnych produktów, takich jak miód, dżemy domowej roboty, konfitury czy twarogi z regionalnych mleczarni. Wybierając świeże, sezonowe owoce, jak śliwki, jagody, truskawki czy rabarbar, nie tylko wzbogacamy smak potrawy, ale również dostarczamy organizmowi pełni witamin i minerałów, które są najlepiej przyswajane w naturalnej postaci. Dodatkowo korzystając z produktów lokalnych, wspieramy rodzimych producentów i promujemy zrównoważony styl życia, zgodny z ideą slow food. Racuchy w takiej odsłonie wpisują się w trend zdrowego żywienia i ekologicznej odpowiedzialności.
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)