Smażona pierś z kaczki
sobota, lutego 20, 2016
Przygotowanie dobrej piersi z kaczki według wielu jest bardzo trudne - nic bardziej mylnego! Smażona pierś z kaczki wg. tego przepisu jest bardzo prosta w przygotowaniu wychodzi naprawdę idealna! Jest soczysta, mięciutka i z chrupiącą skórką, czyli odpowiada kryteriom dobrze przygotowanej piersi.
Sposobów przygotowania piersi kaczki jest naprawdę bardzo, a nawet bardzo dużo. Wiem może z 10 różnych sposobów i są to pewnie nie wszystkie... Ja jestem wierny technice gdzie skórkę piersi z początku nacina się, następnie kładzie się na zimną patelnię skórą do dołu i smaży się jeden raz obracając do gotowości. Moim zdaniem taka technika jest najlepsza. Jeżeli macie jakieś swoje porady i techniki przygotowania piersi z kaczki, to podzielcie się nimi w komentarzach :)
Smażona pierś z kaczki - przepis:
Składniki:
Piersi z kaczki w temperaturze pokojowej (ja miałem 2, jedną większą i mniejszą)
Sól, pieprz
Do podania:
Zielona fasolka szparagowa/ziemniaki
Jak przygotować soczystą pierś z kaczki?
Skórę, czyli tą tłustą część nacinamy nożem w kratkę. Pamiętajmy, aby nie naciąć mięsa. Po tym piersi solimy i doprawiamy pieprzem z obu stron.
Tak przygotowane piersi układamy na zimną patelnię skórą do dołu i zaczynamy smażyć na średnim ogniu. Smażymy przez ok. 10-12 min ze strony skórki, aż się wytopi tłuszczyk i będzie bardzo chrupiąca. Następnie możemy wylać resztki tłuszczu z patelni, ale ja zostawiam. Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 5-6 min. Usmażona pierś powinna mieć ok. 70 stopni Celsjusza w środku. Jeżeli chcemy dobrze wysmażoną pierś, czyli tak zwane ,,well done", to smażymy trochę dłużej.
Usmażoną pierś przekładamy na talerz, przykrywamy folią i odstawiamy na 5-7 min, aby odpoczęła.
Na kilku łyżkach tłuszczyku po smażeniu kaczki smażymy ziemniaki lub zieloną fasolkę szparagową.
Kaczkę podajemy pokrojoną w średniej grubości plastry z sosem żurawinowym i usmażoną fasolką lub ziemniakami.
Smacznego!
16 comments
Lubię kaczkę, o tym sposobie nigdy nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo ją lubię :) Radzę wypróbować ten sposób przygotowania piersi ;)
UsuńWspaniale wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietnie podana no i przyrządzić dobrą kaczkę to sztuka- gratki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, nie jest aż taka sztuka, wystarczy wiedzieć sposób przygotowania i gotowe :D
UsuńŁukaszku, świetny sposób przygotowania, tylko jedna rada w podaniu (to chyba Twoje zdjęcie?:-) Sosu polałeś za dużo, on nie powinien przyćmiewać kaczki!Sos powinien być delikatną nutką... Nie gniewaj się za radę, to z całego serca...
OdpowiedzUsuńDzięki za radę, zgadzam się sosu jest znacznie za dużo 😀
UsuńCzy ona nie jest niedosmażona?
OdpowiedzUsuńTaki kolor powina mieć poprawnie przyrządzona pierś z kaczki, jeżeli w środku będzie ,,szara" (całkowicie dosmażona), wtedy będzie sucha 😄
OdpowiedzUsuńŁukaszu, świetny przepis! Pierwszy raz odważyłam się zrobić w domu kaczkę i wyszła znakomicie. Od teraz to moje ulubione mięso (zdyskwalifikowało nawet steki). Kolejny świetny przepis z tego bloga. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo fajnie, że wszystko się udało. Pierś z kaczki ma naprawdę świetny smak 😄
UsuńNie radzę przykrywać folią - nie po to smażymy skórkę na chrupko, żeby ją potem uparować i spowodować, żeby była gumowata.
OdpowiedzUsuńZrobiłam i polecam przepis z całego serca! Pierwszy raz robilam pierś z kaczki. Wyszła delikatna, różowa i miękka. Piersi natarłam solą, pieprzem, kolendrą i sosem sojowym. Do tego puree ziemniaczane oraz sos na bazie śliwek w occie. Miałam dwie piersi: jedną większą a drugą mniejszą. Temperatura w środku piersi nie przekroczyła 50 stopni a wyszła jak już pisałam wyżej idealna. Gdyby się tylko dało to dodałabym zdjęcia. ��
OdpowiedzUsuńEsktra! Zdjęciem można się podzielić na Instagramie oznaczając mój profil @lukarzkuchasz ;)
UsuńPolecam przepis na taką pierś z kaczki. Przy podanych czasach smażenia wyszła mi soczysta, różowa w środku pierś z kaczki, tak jak lubie :) Dzięki!
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)