Domowy majonez

wtorek, grudnia 22, 2015

Domowy majonez

 Dziś przepis na majonez, czyli jeden z najpopularniejszych sosów świata. Ludzie używają go co dziennie prawie do wszystkiego. Sałatki z majonezem, kanapki z majonezem, nawet wypieki na bazie majonezu! Przyznam się, że majonez jem tylko w sałatkach i czasami w nim marynuję mięso.
 Domowy majonez jest o niebo lepszy od kupowanego. Jest wg. mnie bogatszy w smaku i jak robimy go w domu, to wiemy co się w nim ,,kryje", bo sklepowe majonezy są często robione z słabej jakości produktów...
 Chcę dodać, że majonez jest bardzo kaloryczny i zawiera prawie 70 % oleju, dlatego nie polecam go używać zbyt często. 

Przepisy na moje ulubione sałatki z majonezem:

Inne przepisy na sałatki znajdziecie TU.

Domowy majonez - przepis:

Składniki:

1 jajko rozmiaru M
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki octu
Trochę zmielonego pieprzu
300 ml oleju roślinnego o słabym smaku. Najlepiej słonecznikowego lub rzepakowego 

Przygotowanie:

 Majonez robimy za pomocą robota planetarnego lub blendera (z nasadką miksującą). Ja robiłem za pomocą robota planetarnego.
 Jajko zanurzamy we wrzątku na 30 sekund, aby jajko spasteryzowało się. Następnie wbijamy do misy, w której będziemy ubijali. Dodajemy sól, pieprz, musztardę, ocet i ubijamy do połączenia się składników.

Domowy majonez

Po tym bardzo powoli, ciągle miksując na najwyższych obrotach, cieniutką strunką wlewamy olej do jaja. Ubijamy na najwyższych przez ok. 10-15 min, aż uzyskamy gładki, gęsty, puszysty, światły sos.

Domowy majonez

Domowy majonez

Tak przygotowany majonez przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do 4-5 dni.

Domowy majonez

Na bazie tego majonezu przygotowałem warstwową sałatkę śledziową (przepis TUTAJ)

Domowy majonez

Smacznego!

Podobne przepisy

3 komentarze

  1. W składnikach brakuje octu, który wykorzystano w przepisie :-( Jaki to ocet i ile go dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiam :) 2 łyżeczki białego octu winnego :)

      Usuń
  2. dziękuję za szybką odpowiedź, lecę kręcić :-)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: