Muffiny z gruszkami
środa, kwietnia 13, 2016Gruszka jest jednym z moich ulubionych owoców. Ma bardzo ciekawy smak i idealnie nadaje się do deserów, ciast i wypieków. Dziś prezentuję Wam pyszny przepis na muffiny z gruszkami! Muffinki wg. tego przepisu wychodzą naprawdę idealne. Nie są zbyt słodkie, co dla mnie zawsze jest bardzo ważne, ponieważ u nas w rodzinie nikt nie lubi przesłodzonych potraw. Są pulchne, mięciutkie, lekko kruche, a kawałeczki gruszek dodają muffinom niepowtarzalny smak.
Podczas przygotowania muffinów ważne pamiętać, aby zbytnio nie napowietrzyć ciasta. Podczas przygotowania nie wolno używać z miksera, a z resztą nawet tego nie trzeba, wystarczy trzepaczka i łyżka/szpatułka.
Radzę użyć bardziej twardych gruszek, bo miękkie rozpadną się podczas pieczenia i w muffinach powstaną duże dziurki.
Więcej przepisów na babeczki i muffiny TUTAJ
Muffiny z gruszkami - przepis:
Składniki na 12 muffinów:
Wszystko odmierzałem szklanką o pojemności 250 ml
3 duże gruszki + 1 łyżka soku z cytryny
3 jajka
1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub innego o neutralnym smaku
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki białego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2,5 szklanki mąki pszennej (ok. 420 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak zrobić muffiny z gruszkami?
Gruszki dokładnie myjemy i obieramy. Przekrawamy na połowę, wydrążamy nasionka i kroimy w dosyć wielką kostkę. Przekładamy do misy i mieszamy z sokiem z cytryny, aby gruszki nie utraciły koloru.
W dużej misie łączymy wszystkie składniki suche: cukier biały i brązowy, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Mieszamy.
W innej misie łączymy jaja, olej, mleko i mieszamy do połączenia się składników.
Do składników suchych dodajemy składniki płynne, gruszki i mieszamy łyżką do momentu, aż nie będzie widać surowej mąki. Mieszamy jak można najkrócej, aby nie napowietrzyć muffinek.
Formę na babeczki/muffiny wykładamy papilotkami i każdą papilotkę napełniamy po brzegi.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min.
Po upieczeniu studzimy i możemy serwować.
Smacznego!
1 comments
Wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)