Ciasto marchewkowe
poniedziałek, kwietnia 18, 2016
Marchewka jest moim ulubionym warzywem od samego dzieciństwa. Pamiętam gdy mając 7-8 lat mama wręczała mi marchewkę, a ja ją chrupając biegałem po domu pełen szczęścia. Nic się nie zmieniło do tych czas. Nadal bardzo lubię marchewkę, a najbardziej tą domową, która jest niepowtarzalnie słodka i soczysta. Szkoda, że sklepowa nie jest tak dobra...
Dziś mam dla was bardzo nietradycyjne wykorzystanie marchewki, czyli ciasto marchewkowe! Ciasto marchewkowe cieszy się niesamowitą popularnością w Wielkiej Brytanii, ale z czasem ta popularność zaczyna dochodzić do Litwy, do Polski zresztą też.
Ciasto wg. tego przepisu wychodzi naprawdę idealne! Jest bardzo wilgotne, w miarę słodkie, mięciutkie, pulchniutkie, z chrupiącymi orzechami w środku, oraz niesamowicie smacznym kremem na bazie serka kremowego. Jeżeli chcecie pocieszyć swych bliskich pysznym ciastem, to musicie wypróbować ten przepis na najlepsze ciasto marchewkowe, gwarantuję, że pokochacie to ciasto z pierwszego kawałeczka :)
Przepisy na inne ciasta znajdziecie TUTAJ.
Najlepsze ciasto marchewkowe - przepis:
Składniki:
550 g marchewki (najlepiej domowej, bo jest słodsza i ma więcej smaku)
Szklanka orzechów włoskich
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy korzennej (Najlepiej domowej)
6 jaj
3/4 szklanki oleju o neutralnym smaku np. słonecznikowego
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
Krem:
100 g serka kremowego lub homogenizowanego
7-8 kopiastych łyżek cukru pudru
60 g masła
1 łyżka amaretto
Kilka ładnych połówek orzechów włoskich do dekoracji
Jak zrobić ciasto marchewkowe?
Marchewkę dokładnie myjemy, obieramy, odkrawamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Orzechy siekamy na mniejsze kawałeczki.
Do osobnej misy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę korzenną.
W dużej misie ubijamy jaja, olej, cukier do połączenia się składników.
Po tym dodajemy startą marchewkę, orzechy, mąkę i miksujemy na najniższych obrotach do całkowitego połączenia się składników, przez ok. 1-2 min.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Po tym wlewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 47-50 min do tz. suchego patyczka. Po upieczeniu całkowicie studzimy.
Kiedy ciasto już będzie wystudzone zabieramy się za zrobienie kremu. Serek ubijamy z bardzo miękkim masłem na puszystą masę, potem dodajemy przesiany cukier puder, amaretto i ponowie ubijamy przez ok. 5 min, aż powstanie puszysty krem.
Jeżeli ciasto podczas pieczenia bardzo mocno urosło, to możemy odkroić niewielką część wierzchołku ciasta, jak zrobiłem to ja. Po tym, wierzch ciasta dekorujemy kremem i połówkami orzechów.
13 comments
Mniam, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńBardzo lubię marchewkowe słodkości :-)
OdpowiedzUsuńTo ten przepis pewnie przypadnie Ci do gustu 😃
UsuńNo proszę. Ja też dziś upiekłem marchewkowe :D
OdpowiedzUsuńMarchewkowego nigdy zadużo nie bywa 😃
Usuńaż mi ślinka pociekła ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam marchewkowe:)
OdpowiedzUsuńTakże je uwielbiam ❤️
Usuńpychotka;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😃
Usuńbardzo lubię ciasta marchewkowe:)
OdpowiedzUsuńJa też 😊 Jest niepowtarzalne w smaku ❤️
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)