Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki

środa, grudnia 16, 2015

Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki

Ten przepis, to jest wcale coś nowego co pojawia się na blogu, czyli pierwszy przepis z kaszą jaglaną! Myślę, że napewno nie ostatni. W dodatku jest to danie dietetyczne, bez cukru, glutenu i nabiału (tego też jeszcze nie było na blogu).
Już jakiś czas temu przedstawiałem wam klasyczne ciasto korzenne (przepis TU). Dziś trocha inna odmiana tego ciasta, a właściwie ciasto na bazie ugotowanej kaszy jaglanej i bananów. Korzenne ciasto jaglane z tego przepisu wychodzi bardzo dobre. Dzięki słodyczom bananów jest w miarę słodka, a przyprawa korzenna dodaje mu świątecznego nastroju. Jest bardzo szybkie i w proste w przygotowaniu, a jeżeli mamy zawczasu ugotowaną jaglankę, to idzie wcale raz, dwa.

Inne przepisy na ciasta znajdziecie TUTAJ


Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki - przepis:


Składniki:


1 szklanka kaszy jaglanej + 2,5 szklanki wody
5 większych, dojrzałych i słodkich bananów
2 łyżki oleju
4 jaja
1,5 płaskiej łyżeczki domowej przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli (do gotowania kaszy)
4 łyżki miodu (opcjonalnie) Miód da ciastu lepszego smaku

Przygotowanie:


Kaszą jaglaną gotujemy do miękkości wg. przepisu na opakowaniu. Ja zazwyczaj szklankę kaszy jaglanej zalewam 2,5 szklankami wrzącej wody, dodaję sól i gotuję pod przykryciem przez ok. 20 min, aż zmięknie całkowicie. Po tym odstawiamy do przestudzenia.

Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki

W osobnej misie rozgniatamy banany na puree. Powstałe puree i jaja dodajemy do ostudzonej kaszy. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli banany nie są wystarczająco słodkie, to radzę dodać 4 łyżki miodu (ja nie dodawałem).
Ja używam do połączenia składników jedynie łyżki, bo ciasto nie potrzebuje całkowicie ubijania, tylko połączenia.

Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki

Następnie do masy dodajemy przyprawę korzenną, olej i proszek do pieczenia. Dokładnie łączymy.

Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-55 min. 
Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy w piekarniku. Po ostudzeniu ciasto trochę osiądzie i lekko popęka na górze!
UWAGA! Ciasto po upieczeniu powinno być bardzo miękkie, po wystudzeniu trochę stwardnieje i będzie zdatne do krojenia.

Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki

Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki

Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki

Smacznego!

Podobne przepisy

8 komentarze

  1. Prezentuje się znakomicie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wczoraj zrobiłam to ciasto! Jest pyszne!a czy jesteś w stanie powiedzieć ile może mieć kalorii całość z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że przypadło do gustu :) Jeżeli jest zdjęcie, to czekam :)
      W jednym kawałeczku jest maksymalnie 90-110 kcal :)

      Usuń
    2. Świetny pomysł na zdrowe urozmaicenie diety o coś słodkiego :) Całość ma około 1600 kcal bez miodu, zamiast miodu można użyć np. stewii :)

      Usuń
  3. Zazwyczaj tego nie robię ale tym razem ukradnę pomysł, trochę go zmodyfikuję po mojemu :) Ciasto wygląda bardzo apetycznie i zdrowo:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj zrobiłam- dla mnie super tym bardziej, że nie mogę glutenu. Wprowadziłam małe modyfikacje :) Z lenistwa mieszałam blenderem ( wszystko świetnie się połączyło) i dodałam suszone śliwki co daje jeszcze bardziej piernikowego charakteru. Dziękuję za przepis, na pewno będę go często wykorzystywać. Ruda

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: