Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki

środa, grudnia 16, 2015

Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki

Ten przepis, to jest wcale coś nowego co pojawia się na blogu, czyli pierwszy przepis z kaszą jaglaną! Myślę, że napewno nie ostatni. W dodatku jest to danie dietetyczne, bez cukru, glutenu i nabiału (tego też jeszcze nie było na blogu).
Już jakiś czas temu przedstawiałem wam klasyczne ciasto korzenne (przepis TU). Dziś trocha inna odmiana tego ciasta, a właściwie ciasto na bazie ugotowanej kaszy jaglanej i bananów. Korzenne ciasto jaglane z tego przepisu wychodzi bardzo dobre. Dzięki słodyczom bananów jest w miarę słodka, a przyprawa korzenna dodaje mu świątecznego nastroju. Jest bardzo szybkie i w proste w przygotowaniu, a jeżeli mamy zawczasu ugotowaną jaglankę, to idzie wcale raz, dwa.

Inne przepisy na ciasta znajdziecie TUTAJ


Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki - przepis:


Składniki:


1 szklanka kaszy jaglanej + 2,5 szklanki wody
5 większych, dojrzałych i słodkich bananów
2 łyżki oleju
4 jaja
1,5 płaskiej łyżeczki domowej przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli (do gotowania kaszy)
4 łyżki miodu (opcjonalnie) Miód da ciastu lepszego smaku

Przygotowanie:


Kaszą jaglaną gotujemy do miękkości wg. przepisu na opakowaniu. Ja zazwyczaj szklankę kaszy jaglanej zalewam 2,5 szklankami wrzącej wody, dodaję sól i gotuję pod przykryciem przez ok. 20 min, aż zmięknie całkowicie. Po tym odstawiamy do przestudzenia.

Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki

W osobnej misie rozgniatamy banany na puree. Powstałe puree i jaja dodajemy do ostudzonej kaszy. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli banany nie są wystarczająco słodkie, to radzę dodać 4 łyżki miodu (ja nie dodawałem).
Ja używam do połączenia składników jedynie łyżki, bo ciasto nie potrzebuje całkowicie ubijania, tylko połączenia.

Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki

Następnie do masy dodajemy przyprawę korzenną, olej i proszek do pieczenia. Dokładnie łączymy.

Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-55 min. 
Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy w piekarniku. Po ostudzeniu ciasto trochę osiądzie i lekko popęka na górze!
UWAGA! Ciasto po upieczeniu powinno być bardzo miękkie, po wystudzeniu trochę stwardnieje i będzie zdatne do krojenia.

Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki

Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki

Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki

Smacznego!

Podobne przepisy

10 komentarze

  1. Prezentuje się znakomicie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wczoraj zrobiłam to ciasto! Jest pyszne!a czy jesteś w stanie powiedzieć ile może mieć kalorii całość z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że przypadło do gustu :) Jeżeli jest zdjęcie, to czekam :)
      W jednym kawałeczku jest maksymalnie 90-110 kcal :)

      Usuń
    2. Świetny pomysł na zdrowe urozmaicenie diety o coś słodkiego :) Całość ma około 1600 kcal bez miodu, zamiast miodu można użyć np. stewii :)

      Usuń
  3. Zazwyczaj tego nie robię ale tym razem ukradnę pomysł, trochę go zmodyfikuję po mojemu :) Ciasto wygląda bardzo apetycznie i zdrowo:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj zrobiłam- dla mnie super tym bardziej, że nie mogę glutenu. Wprowadziłam małe modyfikacje :) Z lenistwa mieszałam blenderem ( wszystko świetnie się połączyło) i dodałam suszone śliwki co daje jeszcze bardziej piernikowego charakteru. Dziękuję za przepis, na pewno będę go często wykorzystywać. Ruda

    OdpowiedzUsuń
  5. CZy sól do kaszy wpływa na smak ciasta? Chętnie bym ją pominęła :)
    Jaki miód będzie najlepiej sie nadawać do tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sól podbija smak kaszy i wtedy ciasto smakuje trochę lepiej, ale pewnie można ją pominąć ;)
      Ja używałem lipowego i pasował superowo.
      Pozdrawiam

      Usuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: