Ciasto karmelowe z pistacjami i solonym karmelem

wtorek, marca 12, 2019

Ciasto karmelowe z pistacjami i solonym karmelem przepis

Dzisiaj przepis dla prawdziwych łakomczuchów, czyli ciasto karmelowe z pistacjami i solonym karmelem. Połączyłem w nim moje ulubione smaki i wyszło bosko! Uwierzcie, po spróbowaniu kawałeczka, trudno się oprzeć drugiemu. Jest pyszne, mięciutkie, wilgotne, niezbyt słodkie, o bardzo intensywnym smaku karmelu i lekkim przysmaku słonych pistacji. 

Ciasto łączące w sobie najlepsze smaki - słodkie i słone. Mocno słodki biszkopt kajmakowy i orzeźwiający krem na bazie śmietanki i kajmaku z dodatkiem pistacji idealnie współgrają między sobą, a polewa z solonego karmelu przenosi to ciasto na jeszcze wyższy poziom! Czyżby nie brzmi pysznie?

Zrobienie takiego ciasto nie jest kłopotliwe i trudno w przygowaniu, jednak trochę zaczekać aż ciasto się schłodzi trzeba. Napewno smak tego ciasta będzie wart każdej minuty spędzonej przy jego przyrządzeniu.

Ciasto karmelowe z pistacjami i solonym karmelem - przepis: 

Biszkopt kajmakowy: 
4 jajka 
1/3 szklanki cukru
200 g masy kajmakowej (ok. pół standartowej puszki) 
100 g masła 
170 g mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego

Krem kajmakowy z pistacjami: 
100 g oczyszczonych, słonych pistacji +30 g pistacji do dekoracji ciasta
500 ml śmietanki kremówki 30-36%
200 g masy kajmakowej
2 łyżeczki żelatyny

Solona polewa karmelowa: 
Szklanka cukru 
50 g zimnego masła
Szklanka mleka
2 łyżeczki żelatyny 
3/4 płaskiej łyżeczki soli

Jak zrobić ciasto karmelowe z pistacjami i solonym karmelem?


Ciasto:
  • Kwadratową formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 
  • Białka oddzielamy od żółtem. Do białek dodajemy cukier, cukier waniliowy i ubijamy mikserem do powstania sztywnej piany. 
  • Masło i kajmak topimy w rondelku. Mieszamy.
  • Do żółtem dodajemy masę kajmakową z masłem, dokładnie mieszamy aż się składniki połączą. 
  • Masę żółtkową przelewamy do ubitych białek. Mieszamy za pomocą szpatułki, aż się wszystko połączy. 
  • Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy za pomocą szpatułki, aż nie pozostanie surowej mąki. 
  • Tak przygotowane ciasto przelewamy do wcześniej przyszykowanej formy do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min.
  • Po upieczeniu studzimy. 
  • Po wystudzeniu, odkrawamy wszelkie nierówności.
  • Ciasto przekrawamy poziomo na dwa równe blaty.


Krem: 
  • Żelatynę zalewamy 100 ml wody. Odstawiamy do napęcznienia. 
  • Śmietankę kremówkę ubijamy za pomocą miksera do miękkiej piany.
  • Napęczniałą żelatynę topimy. Ja użyłem mikrofalówki, można roztopić w rondelku.
  • Do roztopionej żelatyny dodajemy 4-5 łyżek lekko ubitej kremówki. Tak przyszykowaną żelatynę i masę kajmakową dodajemy do pozostałej śmietanki. Ubijamy do powstania sztywnego kremu. 
  • Do kremu dodajemy pistacje, mieszamy.

Ciasto karmelowe z pistacjami i solonym karmelem przepis

  • Pierwszy blat ciasta wykładamy na dno formy, w której był pieczony biszkopt. 
  • Krem wykładamy na pierwszy blat ciasta, równamy i przykrywamy drugim blatem.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. 

Polewa: 
  • Do mleka dodajemy żelatynę. Odstawiamy w bok.
  • Cukier umieszczamy w rondelku z grubym dnem, dodajemy 4 łyżki wody. Topimy na średnim ogniu na bursztynowy kolor karmelu. Zdejmujemy z ognia.
  • Dodajemy zimne masło. Intensywnie mieszamy aby masło się roztopiło.
  • Gdy karmel połączy się z masłem dodajemy wcześniej przyszykowane mleko. Mieszamy aż powstanie gładki karmel.
  • Pod koniec dodajemy sól. Mieszamy. Studzimy karmel do momentu, aż lekko zgęstnieje i będzie przypominał rzadki kisiel.
  • Tak powstałym, leszcze lekko ciepłym karmelem polewamy wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki na 30-60 min i możemy serwować. Przed podaniem ciasto dzielę na 9 równych kwadratów i posypuję siekanymi pistacjami.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Ciasto karmelowe z pistacjami i solonym karmelem przepis

Ciasto karmelowe z pistacjami i solonym karmelem przepis

Ciasto karmelowe z pistacjami i solonym karmelem przepis

Ciasto karmelowe z pistacjami i solonym karmelem przepis

Podobne przepisy

14 comments

  1. witaj! coś wspaniałego-koniecznie do upieczenia na Wielkanoc!pozdrawiam rysiaa

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszne ciasto, uwielbiam solony karmel, a tu jeszcze w połączeniu z pistacjami musi smakować bombowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Solony karmel, to moja słabość :D Smakuje wprawdzie bombowo <3 Dziękuję i pozdrawiam ;)

      Usuń
  3. Super fajny prezpis, czy moglbys prosze podac jaka mase kajmakowa uzywasz poniewaz nie mieszkam w Polsce
    Dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,w jaki sposób dodać masę kajmakową do kremu?

      Usuń
    2. Razem z żelatyną do śmietanki. Masa może być z lodówki, a może być w temp pokojowej. Proces jest dokładnie opisany w procesie „krem”. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Polews nie wyszła ☹️ Gdy wlałam mleko w sekundzie z karmelu zrobiły się twarde grudy. Co mogłam źle zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko było zbyt zimne. Trzeba było pogotować karmel i wtedy grudy znikłyby.

      Usuń
  5. Witaj Łukaszu, na blaszkę 24x35o ile zwiększyć składniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z 1,5 porcji musi być dobrze 👌🏼 Tylko biszkopt warto wypiekać 4-5 min dłużej.

      Usuń
  6. Dziękuję za szybką odpowiedź,Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Szklanka mleka do karmelu ma 250 ml?

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe ciasto (i świetny kucharz :-)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: