Rozpocząć początek dnia z kromką domowego pieczywa, chyba lepiej być nie może. Chlebek na tyle spodobał się rodzinie, że zniknął w ciągu dnia, a upieczony bochenek był spory. My go bardzo polubiliśmy i zapisaliśmy do zeszytu jako ulubiony przepis na chleb, bo jest bardzo smaczny, puszysty, z chrupiącą skórką. No jednym słowem niebo w gębie! Serdecznie zapraszam do wypróbowania!
Czy wiedzieliście, że zrobienie twix`a w domu jest na tyle proste, że z jego przygotowaniem poradzi każdy? Ja sam się zdziwiłem, że jest tak łatwo go zrobić, a udaje się identyczny jak w sklepie, z chrupiącym spodem i ciągnącym się karmelem, czyli pycha!
Z początku planowałem zrobić ciasto przekładane masą gruszkową i karmelem bez pieczenia, ale moi rodzice wypili wszystek sok gruszkowy, który musiał być bazą do masy, a więc musiał wymyślać coś innego. Po prostu w myślach wyobraziłem to samo ciasto jedynie bez masy gruszkowej i zrozumiałem, że smakowo to będzie bardzo przypominało Twix.
Tak się i okazało! Ciasto po zrobieniu smakowało identycznie jak Twix. Zapraszam do wypróbowania!
Połączenie kalafiora i ziemniaka kojarzy się dla mnie z puree, ale także można z tych dwóch pysznych warzyw wyczarować zupkę krem. Przyznam się, że taką zupkę robiłem po raz pierwszy i zachwyciła mnie swym smakiem. Jest idealna o bardzo fajnej, gęstej konsystencji i bardzo bogatym smaku. Smakuje na dużo lepiej niż prosta zupa krem z kalafiora, bo ziemniak dodaje jej trochę gęstszą konsystencje i lekką nutkę smaku. Bardzo gorąco zapraszam do wypróbowania tej pysznej zupy krem kalafiorowo-ziemniaczanej.
Składniki:
Średnia główka kalafiora
3 ziemniaki
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1,5 bulionu drobiowego
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
100 ml śmietanki 12-18 % (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, kalafior dzielimy na mniejsze elementy, a cebulę kroimy w piórka. Wszystko umieszczamy w dużym garnku i zalewamy bulionem lub jak w moim przypadku wodą z dwiema kostkami rosołowymi i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Po tym dodajemy czosnek, sól i pieprz, i miksujemy za pomocą blendera na gładką zupkę krem. Dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy.
Zupę krem kalafiorowo-ziemniaczana serwujemy z grzankami lub parmezanem lub po prostu z pietruszką lub koperkiem.
Smacznego!
Piękny niedzielny poranek spędzony przy herbatce i kawałeczku pysznego biszkoptu przekładanego jabłkami i galaretką. Idealny początek dnia!
Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ale bardzo smaczne. Pyszne, pulchniutkie płaty biszkoptów przełożone idealną masą jabłeczną z dodatkiem galaretki. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha!
W danym przepisie można użyć dwie różne masy do przekładania, jedna z surowych jabłek, a druga z duszonych. Ja właśnie robiłem z duszonymi jabłkami, bo moim zdaniem ciasto wtedy smakuje lepiej lecz jeżeli robimy z surowymi, to wtedy masa będzie bardzo przyjemnie chrupać. Każdy może wybrać sposób wedle uznania. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania!
Plasterki ziemniaków przełożone mięsem mielonym i pysznym sosem na bazie gęstej śmietany. Danie bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a smakiem zachwyci na pewno wszystkich. U nas w rodzinie takie zapiekanki są bardzo lubione, bo wszyscy uwielbiają ziemniaki i sosy z mięsa mielonego, a więc takie dania znikają ze stołu jeszcze ciepłe. Gorąco zapraszam do wypróbowania!
Pyszne, pikantne papryczki chilli na zimę. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a zimą zaskoczą na pewno nie jedną osobą, bo są superowe. Idealnie zamarynowane w łagodnej marynacie, która nieco zmniejsza pikantność papryczek. My wszyscy je bardzo lubimy np. jako dodatek do dań mięsnych lub dodatek do dressingów i sosów. Zapraszam do wypróbowania.
Składniki:
1 l wody
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
2 łyżki octu
papryczki chilli ok. 20-30 szt.
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotowujemy wodę i w gotującej się wodzie gotujemy umyte papryczki przez ok. 7 min. Po tym sparzone słoiki napełniamy pionowo papryczkami, a w pozostałej wodzie robimy marynatę. Do wody dodajemy sól, cukier, ocet i gotujemy do rozpuszczenia się soli i cukru, następnie gorącą marynatą napełniamy słoiki z papryczkami, szczelnie zakręcamy i przewracamy do góry dnem. Papryczki można spożywać po ok. 3-4 tygodniach.
Smacznego!