Kurczak w sosie słodko-kwaśnym.

piątek, lutego 07, 2014

Zawsze uwielbiałem kurczaka słodko-kwaśnego, ale rzadko kiedy mi się udawał lecz ten kurczak udał się po prostu idealnie nie za kwaśny i nie zbyt słodki. Bardzo dobry! Więc zapraszam was do wypróbowanie tego przepisu.

Składniki:

500 g filetów z kurczaka
200 ml oleju do smażenia
1 jajko
100 g bułki tartej
1,5 szklanki wody
Średnia cytryna
5 łyżeczek cukru
2 łyżki sosu pomidorowego
sól, pieprz, olej sezamowy

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy i osuszamy. Przekrawamy na dwie równe części. W osobnej miseczce rozmącamy jajko z odrobiną wody. Filety solimy i pieprzymy, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Tą czynność powtarzamy dwa razy. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu przez ok. 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu filety studzimy. 



Ostudzone filety kroimy w długie paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sok z cytryny, cukier i sos pomidorowy, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do sosu dodajemy kurczaka, gotujemy, aż kurczak wchłonie prawie wszystek sos, przez ok. 10 minut. 
Serwujemy z ryżem polanym odrobiną oleju sezamowego. 



Smacznego!

Podobne przepisy

0 komentarze

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: