Beziki Walentynkowe. Idealny prezent na Walentynki.
środa, lutego 12, 2014Pierwszy raz wyszły mi idealne beziki, nie za suche i nie przepieczone. Bardzo chrupiące i smaczne. Czerwone serduszka lub takie niby duszki przełożone karmelem z krówek, który jest bardzo ciągnący się. No po prostu idealny prezent na walentynki.
Składniki:
3 białka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
Barwnik spożywczy w kolorze czerwonym
szklanka krówek (ok. 15 sztuk)
2-3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Masę z białek przekładamy do worka cukierniczego i formujemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze serduszka lub takie niby duszki. Pieczemy w rozgrzanym do 100 stopni piekarniku przez ok. 60-75 minut. Po upieczeniu studzimy w piekarniku.
Kiedy bezy będą się studzić robimy karmel z krówek, do garnka wlewamy odrobinę wody i dodajemy krówki. Gotujemy, aż wszystkie krówki się roztopią, ale należy uważać, aby karmelu nie spalić. Kiedy ugotujemy karmel do gorącego karmelu dodajemy mleko i intensywnie mieszamy.
Upieczone beziki przekładamy karmelem i serwujemy.
Smacznego!
2 comments
Ja poprosze! Walentynki, czy nie! ;) Znakomity pomysl! Cale szczescie, ze zawsze mam nadprogramowe bialka w zamrazarce! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi milo, ze bierzesz udzial w akcji!
Kasia lejdi-of-the-house.bloog.pl
Uroczo wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)