Kurczak miodowy z sezamem.
piątek, lutego 14, 2014Jeżeli macie w lodówce kilka filecików z kurczaka i nie wiecie jak je wykorzystać, to trafiliście na prawidłowy przepis. Ten kurczak jest bardzo smaczny i przy tym soczysty, a do jego przygotowania nie będziecie potrzebowali dużo składników. Bardzo zachęcam do wypróbowania!
Składniki:
Filet z kurczaka
2 łyżki miodu
100 g sezamu
bułka tarta
sól, pieprz
Przygotowanie:
Filet myjemy i osuszamy na papierowym ręczniczku. Łożymy na deskę do krojenia, przykrywamy folią spożywczą i bijemy tłuczkiem do mięsa na cienki filecik. Oprószamy solą i pieprzem. Jeżeli mamy płynny miód to smarujemy filet, oprószamy bułką tartą i zawijamy, a jeżeli mamy twardy miód to należy go rozmieszać w nie dużej ilości ciepłej wody.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25 minut. Co 10 minut filet smarujemy cienką warstwą miodu.
Następnie, filet posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika pod grill i pieczemy jeszcze ok. 5-8 minut.
Do pozostałego miodu dodajemy odrobinę wody i pozostały sezam, dokładnie mieszamy i sos jest gotowy.
Kurczaka serwujemy z sosem jako danie główne lub jako pieczeń na kanapki.
Smacznego!
3 comments
co tu dużo pisać mniam mniam mniam :) wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie
przyprawzyciekolorami.blogspot.com
Brzmi świetnie! Przepis zdecydowanie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńSezam mogę jeść na okrągło :) Przepis na pewno wykorzystam :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)