Domowe batoniki Twix

niedziela, października 19, 2014

Domowy Twix.

 Czy widzieliście, że zrobienie twix`a w domu jest na tyle proste, że z jego przygotowaniem poradzi każdy? Ja sam się zdziwiłem, że jest tak łatwo go zrobić, a udaje się identyczny jak w sklepie, z chrupiącym spodem i ciągnącym się karmelem. Czego jeszcze chcieć?
 Z początku planowałem zrobić ciasto przekładane masą gruszkową i karmelem bez pieczenia, ale moi rodzice wypili wszystek sok gruszkowy, który musiał być bazą do masy, a więc musiał wymyślać coś innego. Po prostu w myślach wyobraziłem to samo ciasto jedynie bez masy gruszkowej i zrozumiałem, że smakowo to będzie bardzo przypominało Twix.
 Tak się i okazało! Ciasto po zrobieniu smakowało identycznie jak Twix. Zapraszam do wypróbowania!

Domowy Twix.

Domowe batoniki Twix - przepis:

Składniki:


2 opakowania herbatników (opakowanie 155 g)
125 g masła
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mleka
2 łyżki miodu
200 g mlecznej czekolady

Przygotowanie:


 W rondelku łączymy masło, cukier trzcinowy, prosty cukier, miód, mleko i gotujemy wszystko na małym ogniu przez ok. 20 min do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Karmel lekko studzimy, będzie się wydawał zbyt płynny, ale po zastygnięciu zmieni swoją konsystencję.
 W formie wyłożonej papierem do pieczenia (25x 25 cm) układamy pierwszą warstwę herbatników, polewamy lekko karmelem i układamy drugą warstwę herbatników (nie wlewamy dużo karmelu, jedynie lekko skrapiamy nim pierwszą warstwę herbatników, aby ona się połączyła z drugą warstwą herbatników). Wlewamy pozostały karmel i odstawiamy na 1 godzinę do całkowitego wystygnięcia, następnie studzimy w lodówce do całkowitego zastygnięcia.
 W kąpieli wodnej topimy czekoladę, a ostudzone ciasto kroimy na paluszki przypominające batoniki Twix. Batoniki zanurzamy lub polewamy czekoladą i odstawiamy do zastygnięcia czekolady. 
 Batoniki możemy przechowywać w lodówce ok. 7 dni.

Domowy Twix.

Smacznego!

Podobne przepisy

20 komentarze

  1. Rzeczywiście niczym Twix :) Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mogę zapytać jakich dokładnie herbatników użyłeś? :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używałem Litewskich herbatników. Nie wiem czy takie są w Polsce, ale muszą to być grubsze herbatniki.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź :) zastanawiałam się, czy mają to być bardziej maślane, ale chyba ze zwykłymi petit beurre się uda?

      Usuń
  3. Rewelacja! Czyli brak soku gruszkowego może sprawić powstanie takich cudeniek:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często tak się zdarza, że z powodu braku składnika powstaje całkiem niezłe dzieło :)

      Usuń
  4. Twix to jeden z moich ulubionych batoników, zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ pyszności :)
    A zdjęcia są naprawdę urocze

    OdpowiedzUsuń
  6. o matko! batoniki wyglądają bosko! koniecznie muszę wypróbować, uwielbiam Twixa!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają super! Zupełnie jak te ze sklepu, tylko Twoje są bez dodatkowej chemii!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały pomysl:) napewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: