Chleb żytni.

poniedziałek, października 27, 2014

 Rozpocząć początek dnia z kromką domowego pieczywa, chyba lepiej być nie może. Chlebek na tyle spodobał się rodzinie, że zniknął w ciągu dnia, a upieczony bochenek był spory. My go bardzo polubiliśmy i zapisaliśmy do zeszytu jako ulubiony przepis na chleb, bo jest bardzo smaczny, puszysty, z chrupiącą skórką. No jednym słowem niebo w gębie! Serdecznie zapraszam do wypróbowania!

Chleb żytni.


Chleb żytni.


Składniki:


3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki żytniej
1,5-2 szklanki ciepłej wody
25 g drożdży
2 łyżki cukru
łyżka soli
50 g masła

Przygotowanie:


 Łączymy obie mąki i przesiewamy je. Po tym łączymy ciepłą wodę z drożdżami, cukrem i dodajemy 5 łyżek mieszanki mąk, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30-45 min.

Chleb żytni.

 Do mąki dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Następnie po trochę na raz dodajemy rozczyn (ja ciasto zagniatałem robotem kuchennym, jeżeli nie macie robota, to możecie dodać cały rozczyn na raz.) i zagniatamy przez ok. 5-6 min. Po tym dodajemy roztopione masło i zagniatamy kolejnych 6 min. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny.
 Po tym z ciasta formujemy bochenek i układamy na posmarowanej masłem blasze, lekko nadkrawamy z góry i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia.

Chleb żytni.

 Chleb pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60-70 min. Po upieczeniu jeszcze ciepły chleb umieszczamy do woreczka spożywczego i studzimy w nim nasz chlebek, dzięki temu chlebek będzie miał trochę miększą skórkę.

Chleb żytni.
Różne dodatki do kanapek znajdziecie tu.

Smacznego!

Podobne przepisy

3 komentarze

  1. Piękny bochenek!!! Cóż, ja do chleba mam dwie lewe ręce. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe pieczywo. Niepowtarzalny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny! Zapisuję przepis do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: