Tort tiramisu

czwartek, września 17, 2015

Tort tiramisu

 Niedawno prezentowałem tort, który upiekłem dla swojej mamy na urodziny (przepis tutaj), dziś kolejny tort urodzinowy, ale już dla taty. Ojcu bardzo się spodobał.
 Tort tiramisu, chyba lepiej być nie może. Wychodzi na prawdę idealny! Mięciutkie blaty biszkoptu, nasączone mocną kawą, przełożone kremem tiramisu i przysypane gorzkim kakao. Pycha! Zrobienie tortu tiramisu zajmuje trochę czasu, ale naprawdę jest warto.  

Tort tiramisu

Tort tiramisu


Tort tiramisu - składniki:


Biszkopt domowy upieczony w tortownicy o śr. 24 cm (przepis tutaj)

Nasączenie:

2 szklanki mocnej kawy
5 łyżeczek amaretto
2 łyżki cukru

Krem:

500 ml śmietanki kremówki
500 g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru

Dodatki:

5 łyżeczek gorzkiej kakao

Tort tiramisu - przepis:


 Rozpoczynamy od zrobienia kremu. W misie serek mascarpone łączymy z cukrem i ubijamy za pomocą miksera na gładką masę, następnie dodajemy kremówkę i ubijamy jeszcze 3-4 min na najwyższych obrotach, aż powstanie nam jednolity, puszysty krem. Należy uważać, aby nie zważyć kremu.

Tort tiramisu
 Mocną kawę łączymy z amaretto i cukrem.
 Biszkopt dzielimy na cztery równe blaty (jeżeli jest niezbyt gruby na trzy blaty) i każdy blat bardzo dokładnie nasączamy ponczem.
Tort tiramisu

 Po tym 3/4 kremu przekładamy do rękawa cukierniczego o dużej, okrągłej tylce i równą warstwą łożymy część krem na biszkopt (staramy się rozliczyć, aby kremu w rękawie wystarczyło na 3 warstwy)
P.s. zawsze wyściełam paterę na której będę serwował tort kawałkami papieru do pieczenia, aby nie zbrudzić ją.

Tort tiramisu

 Krem posypujemy 1-2 łyżeczkami kakao.

Tort tiramisu

 Robimy tą samą czynność ze wszystkimi pozostałymi blatami biszkoptu.

Tort tiramisu

 Pozostałym kremem dekorujemy boki tortu i chłodzimy przez 6-12 godz w lodówce i tort tiramisu jest gotowy.

Tort tiramisu

Tort tiramisu

Smacznego!

Podobne przepisy

9 komentarze

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: