Faworki (chrust)

wtorek, stycznia 19, 2016

Faworki (chrust)

 Faworki, lub inaczej zwane chrusty, chruściki to pyszne ciasteczka kruche smażone na głębokim tłuszczu i posypane dużą ilością cukru pudru. Przyrządza się je najczęściej na tłusty czwartek, ale u nas w domu goszczą częściej.
 Faworki z tego przepisu wychodzą naprawdę bardzo smaczne! Są w miarę kruche, lekko słodkie, łatwe, szybkie w przygotowaniu i nie przesiąknięte tłuszczem. Przepis ten, jak i kilka innych na blogu (np.: pączki, naleśniki, wafle) jest na podstawie przepisu mojej babci, więc mogę Wam gwarantować, że te chruściki wyjdą pyszne!


Faworki (chrust) - przepis:


Składniki na ok. 40-50 sztuk:


400-450 g mąki
6 żółtek
6-8 łyżek gęstej śmietany (u mnie 30%, ale może być 16-18%)
2 łyżki spirytusu lub octu
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
1 l tłuszczu do smażenia (oleju, smalcu itp.)
Cukier puder do posypania

Przygotowanie:


 Mąkę, żółtka. śmietanę, spirytus, cukier puder, sól umieszczamy w dużej misie i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być elastyczne i nie lepić się do rąk. Jeżeli ciasto wychodzi zbyt lepkie, to dodajemy trochę mąki, a jeżeli nie wchłania całej mąki to więcej śmietany.

Faworki (chrust)

Tak zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na 30 min, aby odpoczęło i było bardziej podatne do wałkowania.

Faworki (chrust)

Odpoczęte ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm, po czym wycinamy prostokąty o wymiarach 10x8 cm jeżeli chcemy większe faworki, lub 6x3 cm jeżeli mniejsze. Na środku każdego pasku robimy nacięcie i jeden koniec przewlekamy przez dziurkę, aby wyszła tradycyjna forma chruścika.

Faworki (chrust)

Tak przygotowane ciasteczka smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu (175 stopni) z obu stron na złoty kolor.
Dzięki temu, że w przepisie jest spirytus nie będą wchłaniały tłuszczu, a zamienienie cukru na cukier puder powoduje to, że nie będą mocno przypalały się, ale tylko złociły się

Faworki (chrust)

Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.

Faworki (chrust)

Przed serwowaniem posypujemy cukrem pudrem.

Faworki (chrust)

Faworki (chrust)

Smacznego!

Podobne przepisy

2 komentarze

  1. Nie ma to jak domowe faworki - są najpyszniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się! Domowe są najlepsze!
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: