Idealny chleb bez zagniatania

środa, kwietnia 27, 2016

Idealny chleb bez zagniatania

Domowy chlebek zawsze jest najlepszy. Wiemy z czego jest zrobiony i dlatego smakuje o dużo lepiej niż kupowany. Dziś idealny chlebek dla ludzi bardzo zabieganych i nie mających czasu na wyrobienie ciasta. Chleb wg. tego przepisu jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo wcale nie potrzebuje zagniatania, wystarczy tylko wymieszać składniki łyżką i wstawić do lodówki na długie godziny. Sam etap zrobienia (bez wyrastania) zajmuje dosłownie 2 minuty!
Taki chleb zawsze zaczynam robić późnym wieczorem ok. 8-10 godz wieczora, następnie z rana po obudzeniu się, chleb jest już wyrośnięty (8 godzina rana) i wtedy formuję z jego bochenek, przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia, póki jestem w szkole. Po powrocie chlebek wstawiam do piekarnika i już za godzinkę jest gotowy! Na liczbach wygląda, że jego zrobienie zajmuje bardzo dużo czasu, ale tak naprawdę mija to bardzo szybko.
W smaku jest bardzo, a nawet bardzo dobry! Jest mięciutki, pulchny i to tylko na 1 łyżeczce drożdży. Ma bardzo fajną chrupiącą skórkę. Idealnie nadaje się do kanapek, jako dodatek do dań i zup.

Inne przepisy na chleby są TUTAJ.

Idealny chleb bez zagniatania - przepis:


Składniki:


3 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 (580 g )
1/2 szklanki mąki orkiszowej lub żytniej razowej (90 g)
2 szklanki lekko ciepłej wody (500 ml)
1 łyżeczka drożdży instant (3 g) lub 12 g świeżych*
2 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru

* jeżeli używamy świeżych drożdży należy je rozpuścić w podanej w składnikach ilości wody.

Jak zrobić idealny chleb bez zagniatania?


Do misy wsypujemy obie mąki, sól, cukier, drożdże i dokładnie mieszamy.
Uwaga! Podczas wsypywania, nie wsypujcie drożdże obok z solą, bo w dotyku z solą drożdże umierają. 

Idealny chleb bez zagniatania

Do składników suchych wlewamy ciepłą wodę (30-36 stopni C) i olej. Łyżką mieszamy ciasto, aż niepozostanie surowej mąki. Ciasto będzie dosyć lepkie.

Idealny chleb bez zagniatania

Ciasto przykrywamy folią spożywczą, lub ściereczką i wstawiamy do lodówki na 12-18 godzin.

Idealny chleb bez zagniatania

Kiedy ciasto wyrosło, przekładamy na posypaną mąką, albo wyłożoną papierem do pieczenia blachę, formujemy bochenek i robimy kilka nadcięć nożem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 3-4 godz (u mnie 6-8 godz) do wyrośnięcia.
Na blachę obok chleba stawimy szklankę z gorącą wodą, woda podczas pieczenia będzie parowała, dzięki czemu chlebek ładnie zrumieni się i będzie miał chrupiącą skórkę.
Wyrośnięty chlebek pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min.

Idealny chleb bez zagniatania

Po upieczeniu studzimy.

Idealny chleb bez zagniatania

Idealny chleb bez zagniatania

Idealny chleb bez zagniatania

Smacznego!

Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz :)

Podobne przepisy

8 komentarze

  1. Ponieważ już tylko w domu pieczemy chleb, to z chęcią zagodlądam do wszytkich przepisów na chleby. Kiedyś szukałam informacji nt przelicznika drożdży suszych na świeże. Pamiętam, że wyczytałam na opakowaniu producenta że 7 g dożdży instant = 25 g drożdży świezych, co by oznaczało że 1 g to +/-3,57 g. U Ciebie to jest trochę inna matematyka. Nie robię zarzutu, po prostu szukam takich informacji, bo jeśli mam błąd na stronie, to chętnie go skoryguję.
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podana przez mnie ilość jest bardzo podobna. Zawsze na 1 g drożdży instant przeliczam 4 g świeżych, ale czasami zaokrąglam np. 7 g instant przeliczam na 25 g świeżych. Aby ludziom było lżej odważyć.
      Też lubię czerpać inspirację od innych
      Pozdrawiam.😊

      Usuń
  2. Piękny chlebek :) Uwielbiam domowe pieczywo i ten zapach.. Mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudnie wygląda, aż chce się zjeść teraz z masełkiem;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam ten chleb i jest bardzo smaczny. Mam pytanie, czy mogę go upiec w blaszce takiej z wysokimi brzegami żeby był wyższy?

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: