Chrupiący chlebek czosnkowy z łososiem. Pycha! Dziś postanowiłem przed obiadem dla rodziny zrobić bardzo smaczne kanapeczki, przygotowanie których nie zajmuje prawie czasu, więc zapraszam do wypróbowania przepisu.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i układamy masłem w dół chlebek. Smażymy z każdej strony przez ok. 2 minuty, aż chlebek będzie chrupiący i lekko zrumieniony.
Składniki:
50 g miękkiego masła
3 ząbki czosnku
Ulubiona zielenina
6 kromek chleba
170 g solonego łososia
Sól
Odrobina oliwy
Przygotowanie:
Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz zieleninę, dokładnie mieszamy. Kromki chleba cienko smarujemy masełkiem czosnkowym.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i układamy masłem w dół chlebek. Smażymy z każdej strony przez ok. 2 minuty, aż chlebek będzie chrupiący i lekko zrumieniony.
Łososia kroimy w cienkie plastry i układamy na usmażonym chlebku. Przekrawamy na połowę i serwujemy.
Smacznego!
Zawsze uwielbiałem kurczaka słodko-kwaśnego, ale rzadko kiedy mi się udawał lecz ten kurczak udał się po prostu idealnie nie za kwaśny i nie zbyt słodki. Bardzo dobry! Więc zapraszam was do wypróbowanie tego przepisu.
Składniki:
500 g filetów z kurczaka
200 ml oleju do smażenia
1 jajko
100 g bułki tartej
1,5 szklanki wody
Średnia cytryna
5 łyżeczek cukru
2 łyżki sosu pomidorowego
sól, pieprz, olej sezamowy
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i osuszamy. Przekrawamy na dwie równe części. W osobnej miseczce rozmącamy jajko z odrobiną wody. Filety solimy i pieprzymy, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Tą czynność powtarzamy dwa razy. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu przez ok. 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu filety studzimy.
Ostudzone filety kroimy w długie paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sok z cytryny, cukier i sos pomidorowy, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do sosu dodajemy kurczaka, gotujemy, aż kurczak wchłonie prawie wszystek sos, przez ok. 10 minut.
Serwujemy z ryżem polanym odrobiną oleju sezamowego.
Smacznego!
Chyba jeden z najlepszych serników na zimno jakie jadłem. Po prostu pycha! Bardzo smaczny, nieco trudny w przygotowaniu, ale jak go zrobicie i spróbujecie , będziecie bardzo dumni z siebie. Więc bardzo zachęcam was do przygotowania tego idealnego sernika!
Składniki:
Biszkopt:
2 jaja
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżka kakao
Masa serowa:
500 g sera
0,5 szklanki cukru
200 ml mleka
2 łyżeczki żelatyny
Karmelizowana dynia:
200 g oczyszczonej dyni
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Biszkopt:
Jaja w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo pulchną masę przez ok. 5-10 minut. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, ostrożnie mieszamy łyżką. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy(u mnie 20x20 lecz może być nieco większa lub mniejsza). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut, sprawdzamy na suchy patyczek.Po upieczeniu ostudzamy.
Karmelizowana dynia:
Do nieprzywierającej patelni wsypujemy cukier i zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu przez ok 10 minut. W między czasie dynię kroimy w bardzo mała kostkę i dodajemy do karmelu. Gotujemy karmel wraz z dynią 20-25 minut, aż dynią będzie miękka. Lekko ostudzamy i przekładamy na ostudzony biszkopt, odstawiamy w zimne miejsce.
Masa serowa:
Zamaczamy żelatynę w zimnej wodzie i odstawiamy na bok. Ser z cukrem i mlekiem miksujemy na gładką masę. Napęczniawszą żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej, dopóki nie stanie się płynna. Żelatynę dodajemy do masy serowej, ponownie miksujemy. Masę serową wylewamy na biszkopt z dynią i odstawiamy do lodówki na ok. 4-6 godzin, a najlepiej na noc.
Przed podaniem sernik obficie posypujemy kakao.
Smacznego !
Nowy adres przepisu TUTAJ
Idealne śniadanie lub deser na chłodny zimowy poranek, naprawdę pyszne, a przy tym łatwe do przygotowania. Zachęcam was do wypróbowania danego przepisu.