O ikrze z kabaczka dowiedziałem się z jakieś dwa lata temu i wtedy to dla mnie była nowina, którą musiałem obowiązkowo wypróbować. Kiedy spróbowałem ją zrobić udała się po prostu idealna. Była bardzo smaczna i naprawdę smakowała jak ikra z kabaczka, bo były odczuwalne małe, trochę twarde grudki.
Ikra z kabaczka jest idealna jako przekąska z kromką chleba lub jako przystawka. Zapraszam do wypróbowania!
Kabaczka kroimy w plasterki i układamy na blasze do pieczenia, posypujemy połową soli i pieprzu oraz lekko polewamy olejem. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 min.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min, po tym dodajemy sos pomidorowy i zmiażdżony czosnek, dusimy jeszcze 10 min.
Składniki:
1 kg kabaczka
1 duża cebula
150 g sosu pomidorowego
ząbek czosnku
2 łyżki octu
łyżka cukru
łyżeczka soli
0.5 łyżeczki pieprzu
olej
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min, po tym dodajemy sos pomidorowy i zmiażdżony czosnek, dusimy jeszcze 10 min.
Upieczone kabaczki siekamy drobno nożem lub mielimy w malakserze, dodajemy do cebuli, mieszamy, solimy, dodajemy pieprz i cukier i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min. Pod koniec dodajemy ocet.
Przygotowaną ikrę przekładamy do słoików, zamykamy i odwracamy.
Przechowujemy w chłodnym ciemnym miejscu.
Smacznego!
Pyszny, smaczny, solony ogóreczek, na pewno każdy marzy o tym chłodnymi zimowymi wieczorami. My z rodziną przetwory z ogórków zaczęliśmy robić zaledwie tydzień temu, bo cały czas nie mogliśmy nabrać wystarczającą ilość ogórków do marynowania lub kiszenia, bo po prostu je zjadaliśmy.
Bardzo lubimy dany przepis na kiszone ogórki, bo udają się po prostu idealne, jędrne, smaczne i idealnie zasolone, a przy tym bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam!
Ogórki gruntowe
5 ząbków czosnku
3 kopiaste łyżki soli kamiennej
2 liście chrzanu
koper
woda
Słój ciasno napełniamy umytymi osuszonymi ogórkami, na górę układamy czosnek, liście chrzanu i koper. Następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy sól, i otrzymanym rosołem zalewamy słój z ogórkami, zakrywamy i już mamy gotowe kiszone ogórki na zimę. Chronimy w ciemnym chłodnym miejscu.
Bardzo lubimy dany przepis na kiszone ogórki, bo udają się po prostu idealne, jędrne, smaczne i idealnie zasolone, a przy tym bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam!
Składniki na jeden słój (3 litry):
Ogórki gruntowe
5 ząbków czosnku
3 kopiaste łyżki soli kamiennej
2 liście chrzanu
koper
woda
Przygotowanie:
Słój ciasno napełniamy umytymi osuszonymi ogórkami, na górę układamy czosnek, liście chrzanu i koper. Następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy sól, i otrzymanym rosołem zalewamy słój z ogórkami, zakrywamy i już mamy gotowe kiszone ogórki na zimę. Chronimy w ciemnym chłodnym miejscu.
Smacznego!
Idealne ciasteczka owsiane z nutką cynamonu i migdałami, podczas pieczenia których pyszny zapach będzie się roznosił na całą kuchnię.
Pyszne, smaczne, słodkie, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu takie właśnie powinny być! Zapraszam!
Pyszne, smaczne, sycące placki ziemniaczane, które dziś robiłem z moją babcią, a jeżeli razem z babcią to już wiadomo, że placki są przepyszne. Zapraszam!
Wszyscy uwielbiają sałatkę z pieczarek. Smaczna, sycąca, idealna na imprezę lub jako dodatek do dania głównego. Jest niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu, a takie sałatki są najlepsze. Zapraszam!
Trudno jest mi wyobrazić Litewską kuchnię bez kugelisa (wym. kugielis) lub po prostu babki ziemniaczanej. U nas taką babkę najczęściej piecze się w piecu na wsiach, ale i upieczona w piekarniku smakuje bardzo dobrze.
Uwielbiam litewską babkę ziemniaczaną, ale robię ją bardzo rzadko, bo jest to danie bardzo kaloryczne, ale bardzo bardzo smaczne. Zapraszam!