Sernik na zimno z karmelizowaną dynią.

wtorek, lutego 04, 2014

Chyba jeden z najlepszych serników na zimno jakie jadłem. Po prostu pycha! Bardzo smaczny, nieco trudny w przygotowaniu, ale jak go zrobicie i spróbujecie , będziecie bardzo dumni z siebie. Więc bardzo zachęcam was do przygotowania tego idealnego sernika!

Składniki:

Biszkopt:
2 jaja
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki 
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżka kakao

Masa serowa:
500 g sera
0,5 szklanki cukru
200 ml mleka
2 łyżeczki żelatyny

Karmelizowana dynia:
200 g oczyszczonej dyni
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody


Przygotowanie:

Biszkopt:
Jaja w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo pulchną masę przez ok. 5-10 minut. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, ostrożnie mieszamy łyżką. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy(u mnie 20x20 lecz może być nieco większa lub mniejsza). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut, sprawdzamy na suchy patyczek.Po upieczeniu ostudzamy.
Karmelizowana dynia:
Do nieprzywierającej patelni wsypujemy cukier i zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu przez ok 10 minut. W między czasie dynię kroimy w bardzo mała kostkę i dodajemy do karmelu. Gotujemy karmel wraz z dynią 20-25 minut, aż dynią będzie miękka. Lekko ostudzamy i przekładamy na ostudzony biszkopt, odstawiamy w zimne miejsce.
Masa serowa:
Zamaczamy żelatynę w zimnej wodzie i odstawiamy na bok. Ser z cukrem i mlekiem miksujemy na gładką masę. Napęczniawszą żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej, dopóki nie stanie się płynna. Żelatynę dodajemy do masy serowej, ponownie miksujemy. Masę serową wylewamy na biszkopt z dynią i odstawiamy do lodówki na ok. 4-6 godzin, a najlepiej na noc.
Przed podaniem sernik obficie posypujemy kakao. 

                                                                                                                                        Smacznego ! 

Podobne przepisy

4 comments

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: