Pieczona pierś z indyka w śmietanie.
sobota, czerwca 21, 2014Uwielbiam pieczenie i dania z indykiem. Niektórzy uważają, że indyk to suchy kawał mięcha lecz ja jestem odwrotnego zdania, bo jeżeli umieć go poprawnie zamarynować i upiec, to będzie niesamowicie soczysty i smaczny. Dziś właśnie prezentuję przepis na pierś z indyka zapiekaną w śmietanie, czosnku i rozmarynie, która może służyć jako pieczeń na kanapki lub jako danie główne. Zapraszam!
Składniki:
Pierś z indyka (1,5 kg)
400 g śmietany (18%)
4 ząbki czosnku
4 łyżki sosu sojowego
łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
gałązka rozmaryny lub łyżeczka suszonego
1/4 łyżeczki oregano
100 g masła
Przygotowanie:
Pierś myjemy i osuszamy, nakłuwamy igłą lub nożem.
Do śmietany dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i powstałą marynatą nacieramy indyka. Odstawiamy na 12 godzin do lodówki.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 min. Następnie wlewamy szklankę wody i pieczemy kolejnych 30 min, co 5 min smarujemy pozostałą marynatą i polewamy sokiem z dna brytfanki. Po upieczeniu, dopóki indyk będzie ciepły układamy na nim cienkie plasterki masła.
Smacznego!
6 comments
Czym można zastąpić sos sojowy?
OdpowiedzUsuńRaczej niczym. Pozdrawiam :)
UsuńCzy mięso piec pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńJa piekłem bez przykrycia po prostu na blasze, ale pieczone pod rozykryciem wyjdzie także dobre :)
UsuńNajlepszy indyk jaki jadłam! Cieszę się, że Cię znalazłam, pierwszy raz w życiu zjadłam indyka ze smakiem! Nigdy nie byłam fanką mięsa drobiowego, do niedawna wcale go nie jadłam bo uważałam za suche i bez smaku, ale niestety ostatnio musiałam zacząć jeść ze względów zdrowotnych i już tak miałam dość gotowanego i pieczonego drobiu bez smaku.. aż znalazłam Twój blog. Uratowałeś mój dzień, i obiad ;) Dzięki ogromne!
OdpowiedzUsuńOsoby z nietolerancjami pokarmowymi mogą z powodzeniem dostosować ten przepis do swoich potrzeb. Indyk nie zawiera glutenu ani laktozy, a warzywa można dobierać indywidualnie, eliminując np. psiankowate (paprykę, ziemniaki) u osób z alergiami. Zamiast oliwy można użyć oleju z pestek winogron lub awokado, a dla wersji low FODMAP warto ograniczyć cebulę i czosnek lub użyć ich w formie olejków aromatycznych. Air fryer umożliwia precyzyjne kontrolowanie składu dania, co czyni go doskonałym narzędziem kulinarnym dla osób na dietach eliminacyjnych i leczniczych.
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)