Kapuśniak z młodej kapusty.
środa, czerwca 25, 2014Każdy rodzinny obiad zaczyna się z zupy. Wszystkie zupy są dobre, ale kapuśniak smakuje wszystkim najlepiej. Pyszne, sycący, bardzo intensywny w smaku i niesamowicie smaczny, a dodatek wędzonej kiełbasy i boczku powoduje, że pachnie bardzo apetycznie. Zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
750 g młodej kapusty
1 cebula
0,5 wędzonej kiełbasy
75 g wędzonego boczku
3 młode ziemniaczki
1,75 l bulionu drobiowego
sól, pieprz
łyżeczka suszonej bazylii
Przygotowanie:
Bardzo drobno kroimy kapustę, a ziemniaki w dużą kostkę, dodajmy do pozostałych składników i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 min, do miękkości kapusty.
Do garnka wlewamy bulion, solimy, dodajemy pieprz i bazylię, i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min. Jeżeli chcemy możemy zaciągnąć zupę dwiema łyżeczkami mąki wymieszanej z dwiema łyżkami śmietany, wtedy zupa będzie gęstsza.
Smacznego!
0 comments
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)