Pieczona pierś z indyka w śmietanie.

sobota, czerwca 21, 2014

Uwielbiam pieczenie i dania z indykiem. Niektórzy uważają, że indyk to suchy kawał mięcha lecz ja jestem odwrotnego zdania, bo jeżeli umieć go poprawnie zamarynować i upiec, to będzie niesamowicie soczysty i smaczny. Dziś właśnie prezentuję przepis na pierś z indyka zapiekaną w śmietanie, czosnku i rozmarynie, która może służyć jako pieczeń na kanapki lub jako danie główne. Zapraszam!




Składniki:

Pierś z indyka (1,5 kg)
400 g śmietany (18%)
4 ząbki czosnku
4 łyżki sosu sojowego
łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
gałązka rozmaryny lub łyżeczka suszonego
1/4 łyżeczki oregano
100 g masła


Przygotowanie:

 Pierś myjemy i osuszamy, nakłuwamy igłą lub nożem.
 Do śmietany dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i powstałą marynatą nacieramy indyka. Odstawiamy na 12 godzin do lodówki.
 Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 min.  Następnie wlewamy szklankę wody i pieczemy kolejnych 30 min, co 5 min smarujemy pozostałą marynatą i polewamy sokiem z dna brytfanki. Po upieczeniu, dopóki indyk będzie ciepły układamy na nim cienkie plasterki masła.

Smacznego!

Podobne przepisy

6 comments

  1. Czym można zastąpić sos sojowy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mięso piec pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłem bez przykrycia po prostu na blasze, ale pieczone pod rozykryciem wyjdzie także dobre :)

      Usuń
  3. Najlepszy indyk jaki jadłam! Cieszę się, że Cię znalazłam, pierwszy raz w życiu zjadłam indyka ze smakiem! Nigdy nie byłam fanką mięsa drobiowego, do niedawna wcale go nie jadłam bo uważałam za suche i bez smaku, ale niestety ostatnio musiałam zacząć jeść ze względów zdrowotnych i już tak miałam dość gotowanego i pieczonego drobiu bez smaku.. aż znalazłam Twój blog. Uratowałeś mój dzień, i obiad ;) Dzięki ogromne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Osoby z nietolerancjami pokarmowymi mogą z powodzeniem dostosować ten przepis do swoich potrzeb. Indyk nie zawiera glutenu ani laktozy, a warzywa można dobierać indywidualnie, eliminując np. psiankowate (paprykę, ziemniaki) u osób z alergiami. Zamiast oliwy można użyć oleju z pestek winogron lub awokado, a dla wersji low FODMAP warto ograniczyć cebulę i czosnek lub użyć ich w formie olejków aromatycznych. Air fryer umożliwia precyzyjne kontrolowanie składu dania, co czyni go doskonałym narzędziem kulinarnym dla osób na dietach eliminacyjnych i leczniczych.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: