Biszkopt idealny
czwartek, czerwca 19, 2014 Biszkopt- jeden z najtrudniejszych wypieków w sztuce kulinarnej. Odkrycie idealnego ciasta na biszkopt zajęło mi ok. 2 lata. Były to przeróżne warianty z dodatkiem masła, z proszkiem do pieczenia, z różnymi mąkami lecz doszedłem do odkrycia idealnego i bardzo prostego ciasta na biszkopt!
Biszkopt udaje się po prostu idealny! Puszysty, miękki, lekki do pokrojenia i niesamowicie smaczny. Zapraszam!
Biszkopt idealny - przepis:
Składniki:
6 jaj
szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
opakowanie cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Białka w temperaturze pokojowej przekładamy do misy miksera i miksujemy do powstania pierwszej piany. Po tym po trochę dodajemy połowę cukru i na najwyższych obrotach ubijamy na pyszną pianę.
Żółtka na parze wodnej ubijamy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na pyszną biało-żółtą masę.
Smacznego!
3 comments
wyszedł idealny! dzięki!
OdpowiedzUsuńFajnie, że się udał.
UsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
drogi Łukaszu,zawze chetnie czytam twoj blog.Fascunują mnie Twoje sposoby pracy,zarówno dotyczące ciast jak i dan obiadowych.Jestem juz babcia 3 wnuków,ale w taki sposob nigdy nie robiłam biszkoptu.bardzo ciekawy sposob i na pewno go wyprobuje.Ja zawsze robie biszkopt bardzo prosto,ile jajek,tyle łyzek cukru i tyle łyzek Przesianej mąki,zawsze dodaję tez łzeczkę proszku do pieczenia zmieszanego z mąką.Najpierw ubijam białka,dodaję po łyzce cukru,ciągle ubijając,potem po malutku żółtka a na koncu mąkę,jak na razie zawsze wychodziło.Podziwiam cię,Anna
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)