Boczek pieczony na węglach.
poniedziałek, czerwca 09, 2014 Przyszło lato, a więc zaczyna się sezon grillowy. Tym razem chcę zaprezentować sposób przygotowania mięs, który jest używany na wsiach. My z rodziną bardzo lubimy mięso, a najwięcej to boczek wieprzowy przygotowany na węglach.
Mięciutki, soczysty, pachnący dymem i niesamowicie smaczny! Lecz zaletą tego dania jest czas przygotowania, bo wynosi on prawie 4 godziny, ale czekać jest na prawdę warto, uwierzcie mi.
Składniki:
1,5 kg boczku wieprzowego
Marynata:
3 łyżki domowej przyprawy do grilla
łyżka soli
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oliwy
łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Łączymy wszystkie składniki marynaty i nacieramy ją boczek. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 24-48 godzin.
Boczek zawijamy w 8 warstw folii aluminiowej.
Z rozgrzanych węgli robimy koło i w środek koła układamy boczek. Pieczemy po 2 godziny z każdej strony. Jeżeli mamy dużo węgli to boczek całkowicie przekrywamy węglami, wtedy nie będziemy musieli go obracać.
Smacznego!
0 comments
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)