Cinamon rolls, czyli drożdżówki z cynamonem
niedziela, czerwca 01, 2014Uwielbiam wszystkie dania i wypieki z cynamonem! A najbardziej to chyba drożdżówki cynamonowe polane lukrem, są na prawdę pyszne, mięciutkie, pulchniutkie no po prostu ,,niebo w gębie``!
Tak zwane cinamon rolls nie są zbyt popularne w Polsce lub na Litwie, lecz w innych państwach Europy i Ameryki są jedne z najbardziej popularnych wypieków. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 jajko
szklanka mleka
5 łyżek masła
7 g drożdży instant
Nadzienie:
3 łyżki cynamonu
4 łyżki cukru
50 g miękkiego masła
Lukier (dekoracja)
Nadzienie:
3 łyżki cynamonu
4 łyżki cukru
50 g miękkiego masła
Lukier (dekoracja)
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier. Do ostudzonego mleka z masłem dodajemy drożdże, jajko i powoli mieszając łyżką lub robotem planetarnym wlewamy mleko z drożdżami i jajkiem do mąki . Zagniatamy 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40-50 minut.
Ciasto wałkujemy w wielki prostokąt, smarujemy masłem, posypujemy cynamonem i cukrem. Zwijamy swobodnie w rulon u kroimy na dwu centymetrowe ślimaczki. Układamy w brytfance. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min. Przed pieczeniem górę ślimaczka smarujemy rozmąconym jajkiem z wodą (1:1).
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 minut.
Dekorujemy lukrem.
Smacznego!
2 comments
świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńWygląda super:) A ile sztuk wychodzi z takiej porcji?
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)