Kotlety ryżowe.

środa, lipca 02, 2014

 Pyszne, smaczne, sycące, dobrze doprawione kotlety ryżowe, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich przygotowanie jest niesamowicie proste, bo jeżeli mamy ugotowany ryż to pójdzie nam to bardzo sprawnie.
 Kotlety robiłem w wersji pikantnej z papryczką chilli i takie właśnie smakują najlepiej, także podałem je z sosem na bazie śmietany z sosem pomidorowym, który lekko zmniejszał pikantność kotletów. Zapraszam do wypróbowania!


Składniki:

szklanka ryżu (300 ml)
600 ml wody
1 cebula
1 papryczka chilli
ząbek czosnku
2 jaja
5 łyżek bułki tartej
olej do smażenia
sól, pieprz

Sos:
3 łyżki śmietany
łyżka sosu pomidorowego
szczypta soli czosnkowej

Przygotowanie:


 Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ryż i gotujemy przez ok. 20 min, do miękkości ryżu.
 Cebulę, czosnek i papryczkę chilli kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy do ugotowanego ryżu mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
 Do ryżu z cebulą dodajemy jajko i 2 łyżki bułki tartej, dokładnie wyrabiamy.
 Z otrzymanej masy formujemy kuleczki, spłaszczamy i obtaczamy je w rozmąconym jajku i pozostałej bułce tartej, tą czynność powtarzamy dwa razy.
 Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min z każdej strony.
 Serwujemy z sosem.

Smacznego!

Podobne przepisy

3 comments

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: