Pulchne placuszki na serwatce
poniedziałek, lipca 21, 2014Bardzo często pozostaje nam serwatka i zawsze szukamy ciekawego pomysłu jak ją wykorzystać. Oto właśnie przepis! Pyszne, smaczne, pulchne placuszki na serwatce, które są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Placuszki na serwatce uwielbiam podane z dżemem z czarnej porzeczki lub z dżemem truskawkowym, lub kwaśną śmietaną z odrobiną cukru. Zapraszam do wypróbowania!
Pulchne placuszki na serwatce - przepis:
Składniki:
350 ml serwatki
170-250 g mąki
1 jajko
3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki oleju
łyżeczka soli
łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do serwatki dodajemy jajko, olej, sól, cukier i dokładnie mieszamy, po tym dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy aby nie było grudek, w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki lub serwatki, aby ciasto było dosyć gęste.
Placuszki smażymy na średnim ogniu, na rozgrzanej patelni z olejem przez ok. 2 min z każdej strony, aby były ładnie zrumienione.
Placuszki na serwatce serwujemy z dżemem truskawkowym lub innym dowolnym dżemem.
Smacznego!
5 comments
Lubię takie placuszki!!
OdpowiedzUsuńświetne:)
OdpowiedzUsuńJa zastąpiła mąkę zwykłą mąką kukurydzianą i też wyszło. Zależało mi na wersji bezglutenowej.
OdpowiedzUsuńSzybkie i pyszne :-)
OdpowiedzUsuńZrobilam na mace orkiszowej zwyklej + orkiszowa pelnoziarnista i dodalam troche sody,do tego wkroilam drobno jablka papierowki Wyszly pyszne.Pierwszy raz robilam na serwatce i sa dla mnie smaczniejsze niz na mleku
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)