Sernik cytrynowy z twarogu.
wtorek, lipca 08, 2014Pyszny, smaczny, słodki, niesamowicie pachnący cytryną, łatwy w przygotowaniu sernik! Jak wiadomo większość serników często opada lecz nie ten! Dzięki temu, że sernik jest pieczony w kąpieli wodnej nie opada i jest bardziej wilgotny. My z rodziną takie serniki uwielbiamy na ciepło z łyżeczką gęstej kwaśnej śmietany, ale i podany na zimno smakuje bardzo dobrze. Zapraszam!
Sernik cytrynowy z twarogu - przepis:
Składniki:
1 kg twarogu
sok z jednej cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
3 jajka
150 g masła
szklanka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
opakowanie dowolnych herbatników
sól
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem i pozostałym roztopionym masłem, dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli. Dodajemy skórkę, sok z cytryny i twaróg i dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 3-4 min.
Powstałą masę wykładamy na herbatniki, równamy i owijamy dno tortownicy w 3-4 warstwy folii aluminiowej. Ustawiamy na większą blaszkę z wodą (wody powinno być do 3/4 tortownicy). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 90 min.
Smacznego!
1 comments
22 yrs old Help Desk Operator Bernadene Josey, hailing from McBride enjoys watching movies like "Tale of Two Cities, A" and hobby. Took a trip to Tyre and drives a Wrangler. tutaj
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)