Tarta z czarną porzeczką
czwartek, lipca 10, 2014Kiedy mama przyniosła do domu całe wiadro czarnej porzeczki byłem bardzo szczęśliwy, bo bardzo ją lubię, ale najlepiej mi smakuje w ciastach, tartach, jagodziankach...
Tarta z tego przepisu jest po prostu idealna: niezbyt słodka, smaczna, pachnąca wanilią, z bardzo łagodnym kremem i kwaśnymi jagódkami. Zapraszam!
Składniki:
Spód:
2 opakowania czekoladowych herbatników
100 g roztopionego masła
Krem:
500 ml mleka
2 łyżki cukru
łyżeczka cukru wanilinowego
2 jaja
łyżeczka mąki ziemniaczanej
125 g masła
200 g czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Herbatniki mielimy w malakserze, dodajemy masło, zagniatamy. Powstałą kruszonką wylepiamy formę na tartę (ja nie mam takiej formy, więc użyłem z tortownicy). Odstawiamy do lodówki na 30 min.
Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W osobnej miseczce ubijamy jaja z mąką, do jaj dodajemy dwie chochle wrzącego mleka, mieszamy i wracamy do garnka. Gotujemy przez ok. 5-6 min. Do ugotowanego kremu dodajemy masło i energicznie mieszamy do roztopienia się masła. Ostudzamy.
Do koszyczka z herbatników wlewamy krem i odstawiamy do lodówki na 60 min. Po tym tartę posypujemy czarną porzeczką.
Smacznego!
1 comments
wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
❤
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)