Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej.
piątek, lipca 18, 2014 Boczek, brzoskwinie i chilli, chyba jedno z najdziwniejszych połączeń, ale uwierzcie mi smakuje po prostu idealnie. Już raniej próbowałem marynować kurczaka w brzoskwiniach i smakował bardzo dobrze, ale boczek wieprzowy w brzoskwiniach i chilli jest na dużo lepszy! Zapraszam!
Składniki:
1 kg boczku wieprzowego
2 brzoskwinie
łyżeczka soli
łyżeczka sproszkowanych ziaren kolendry
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
łyżeczka soli czosnkowej
papryczka chilli
mała cebulka
Przygotowanie:
Chilli i cebulkę kroimy w talarki, a brzoskwinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, po tym łączymy wszystkie przyprawy z chilli, cebulką i brzoskwiniami, i nacieramy powstałą marynatą boczek. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 6 godzin.
Zamarynowany boczek owijamy folią aluminiową i pieczemy w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku przez ok. 30 min, następnie jeszcze 30 min już bez folii.
Smacznego!
0 comments
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)