Obwarzanki
niedziela, lipca 06, 2014Smaczne, słodkie, lekko kruche, pulchniutkie obwarzanki! Udają się takie bo są pieczone w bardzo ciekawy sposób: najpierw należy je lekko ugotować lub inaczej obwarzyć (stąd właśnie i nazwa), a tylko po tym piec. Dodatkowo lubię je podsuszyć w ciepłym miejscy przez ok. dwa dni, wtedy będą bardzo kruche, a takie dla mnie smakują najlepiej.
Lubię obwarzanki niesamowicie, no zresztą wszyscy je uwielbiają! Zapraszam do wypróbowania!
Obwarzanki - przepis:
Składniki:
1 kg mąki
250 ml mleka
250 ml wody
14 g drożdży instant
5 łyżek cukru
1 łyżeczka soli
30 g masła
jajko
mak, sól, sezam (do posypania)
Przygotowanie:
Do rozczynu dodajemy połowę mąki i dokładnie wyrabiamy, dodajemy pozostałą mąkę wraz z solą i zagniatamy elastyczne ciasto, pod koniec zagniatania dodajemy miękkie masło.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwa walce, a walce na osiem części. Z każdej części formujemy jednakowe walce o długości 30 cm i łączymy po dwa w warkoczyk. Każdy warkocz obwarzamy we wrzącej wodzie z solą przez ok. 30 sek. z każdej strony. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy makiem, solą lub sezamem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min (funkcja: termoobieg).
Smacznego!
7 comments
śliczne Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńcudowne ! pyszna ta Twoja kuchnia, będę w niej częstym gościem, pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę zrobić własne :D
OdpowiedzUsuńwysmienite! juz sa moje!!
OdpowiedzUsuńWyszły przepyszne! Dzieci miały dużo rozrywki przy robieniu i mnóstwo radości z jedzenia!
OdpowiedzUsuńPiekę już drugi raz, bardzo dobry przepis :))
OdpowiedzUsuńDziękuję najmocniej!
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)