Kotlety ryżowe.
środa, lipca 02, 2014 Pyszne, smaczne, sycące, dobrze doprawione kotlety ryżowe, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich przygotowanie jest niesamowicie proste, bo jeżeli mamy ugotowany ryż to pójdzie nam to bardzo sprawnie.
Kotlety robiłem w wersji pikantnej z papryczką chilli i takie właśnie smakują najlepiej, także podałem je z sosem na bazie śmietany z sosem pomidorowym, który lekko zmniejszał pikantność kotletów. Zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
szklanka ryżu (300 ml)
600 ml wody
1 cebula
1 papryczka chilli
ząbek czosnku
2 jaja
5 łyżek bułki tartej
olej do smażenia
sól, pieprz
Sos:
3 łyżki śmietany
łyżka sosu pomidorowego
szczypta soli czosnkowej
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i papryczkę chilli kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy do ugotowanego ryżu mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Do ryżu z cebulą dodajemy jajko i 2 łyżki bułki tartej, dokładnie wyrabiamy.
Z otrzymanej masy formujemy kuleczki, spłaszczamy i obtaczamy je w rozmąconym jajku i pozostałej bułce tartej, tą czynność powtarzamy dwa razy.
Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min z każdej strony.
Serwujemy z sosem.
Smacznego!
3 comments
Fajny pomysł :) ostatnio robiłam kotleciki z kalafiora :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam bezmięsne kotleciki :)
OdpowiedzUsuńSmaczne kotleciki
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)