Kiszone ogórki.

sobota, sierpnia 09, 2014

 Pyszny, smaczny, solony ogóreczek, na pewno każdy marzy o tym chłodnymi zimowymi wieczorami. My z rodziną przetwory z ogórków zaczęliśmy robić zaledwie tydzień temu, bo cały czas nie mogliśmy nabrać wystarczającą ilość ogórków do marynowania lub kiszenia, bo po prostu je zjadaliśmy.
 Bardzo lubimy dany przepis na kiszone ogórki, bo udają się po prostu idealne, jędrne, smaczne i idealnie zasolone, a przy tym bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam!


Składniki na jeden słój (3 litry):


Ogórki gruntowe
5 ząbków czosnku
3 kopiaste łyżki soli kamiennej
2 liście chrzanu
koper
woda

Przygotowanie:


 Słój ciasno napełniamy umytymi osuszonymi ogórkami, na górę układamy czosnek, liście chrzanu i koper. Następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy sól, i otrzymanym rosołem zalewamy słój z ogórkami, zakrywamy i już mamy gotowe kiszone ogórki na zimę. Chronimy w ciemnym chłodnym miejscu.








Smacznego!

Podobne przepisy

1 comments

  1. JA do ogórków dodaję też liście porzeczki lub wiśnie - dają fajny smak :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: